12 Kasım 2012 Pazartesi

CFR Cluj - Galatasaray maçında şike var mı?


Merhabalar.

Terbiyem gereği, suçu %100 kanıtlanmamış bir kişiye asla ama asla "ŞİKECİ" yakıştırmasında bulunmam. Özellikle memleketin geldiği şu noktada bunu asla ama asla yapmam.

Şimdi de direkt olarak öyle bir yaftalamada bulunmuyorum. Sadece kafamdan geçen birkaç şeyi paylaşacağım. Zira bir dönem Romanya'da, hatta ve hatta Cluj-Napoca kentinde yaşadığım için o ülkeyi, paralelinde de Rumence dilini iyi bildiğim için bunu yapıyorum. Aslında bir de @iBas'ın twitter'da "Rumence bilen aranıyor. RT!" tweet'ini görmem ile başladı her şey. Aslında kafamda bir çok şeyi kurmuştum ama bunları yazıya dökmeye karar vermeme sebep olan şey, @iBas ile tanışmam ve onun da konuyu araştırma haline katkı sağlamak istemem oldu. Sonuç olarak, bu yazıyı yazdım. Bir derleme sayılabilir.

Ayrıca iBas da kendi blog sayfasında, benim yazdığımdan çok daha kapsamlı ve açıklayıcı bir yazı yazdı. Onu da buradan okumanızı öneririm: http://ibas7.tumblr.com/post/35403974177/uefaya-nerede-sizin-s-f-r-tolerans-n-z-dedirten

Tahmin ediyorum uzun bir yazı olacak. Şimdiden affınıza sığınırım.

Şimdi yazacağım konu, dün öğleden sonra suralarında Emanuel Roşu adlı bir Rumen gazetecinin attığı birkaç tweet ile başladı. Tweet hemen altta, görsel 1'de.
G1; Emanuel Roşu'nun söylentileri başlatan tweet'i.

Daha sonra ne oldu?

Doğal reaksiyon. Sosyal medya çalkalandı. Herkes fikir beyan etti filan. Tahmin ediyorum, kimisi bu gazeteci arkadaşa hakaretler etti. Kimisi başka şeyler yaptı. Hatta bizim Milliyet Gazetesi'nde çalışan, isim vermeyeyim, tırtolardan birisi de "Gazeteci henüz 24 yaşında, ünlü olma sevdalısı ve gazetecilik geçmişi 5 seneden az. İnanmayın ona." tarzında bir açıklama yaptı.

Daha sonra ne oldu?

Emanuel Roşu yine twitter'dan yaptığı açıklamada, "Galatasaray ile hiçbir problemi olmadığını. Sadece canlı yayında gördüğü bir işadamının, ciddi delillerle birlikte saat 17:00'da CFR - Galatasaray maçında şike olduğuna dair açıklamalar yapacağını belirttiğini." söyledi. Bu arada Romanya ile Türkiye arasında saat farkı olmadığını belirteyim. Bir de, aslında şu an bunu yazmamam gerekiyor ama o Milliyet'teki arkadaş da bu açıklamayla ciddi manada güzel bir g** olmuştur. Neyse...

Daha sonra ne oldu?

Zaman geçti. Saat 17:00 oldu. Açıklamalarda bulunacak olan iş adamının isminin Mihai olduğu öğrenildi ve söz konusu iş adamı televizyona çıkıp mesele hakkında görüş bildirdi. İddialarda bulundu. Neydi bu iddialar?  Bu konuda Rumen haber sitelerinde bir miktar araştırma yaptım ve en etkili kaynak haberin prosport.ro olduğuna karar verdim. Diğer sitelerde de, aynı içerik parça parça olmak üzere mevcut. İsteyen birazcık daha araştırma yapıp, bu konuda fikrini bildirebilir.

"320.000 EU, Salem'den alındı ve Cadu'ya götürüldü."

Konu gayet basit. Fakat içerik önemli. Şimdi kim bu Salem? Kim bu Cadu?

Cadu'nun kim olduğu belli. Cluj-Napoca'nın kaptanı. 2 sene önceki Roma maçlarında da vardı. O zaman kaptan mıydı bilmiyorum ama o dönem iyi takip ettiğim için çok eminim o da oynuyordu. Fena da oyuncu değil hani. Neyse. Şimdi sıra Salem'de. Kim bu Salem? Bu sorunun cevabını da yine bu iddiaları ilk olarak ortaya koyan Rumen iş adamı Mihai'den dinleyelim;
"Salem este un afacerist turc foarte influent în Cluj, are multe afaceri cu Paszkany"

Tercümesi: Salem, Paszkany ile çok fazla iş yapmakta olan ve Cluj'da çok etkili bir Türk iş adamı.

Hmm, peki buradan hangi soruyu çıkartabiliriz? Tabi ki de "Paszkany kimdir?" sorusunu. Peki bunun cevabı nedir? Çok basit, Cluj-Napoca'nın patronu. Yani sahibi. Kulüp başkanı gibi değil ama. Direkt "mülk sahibi" modelinde sahibi. Bunu da söz konusu kişi için düzenlenmiş Rumence Vikipedi sayfasından ben okudum.

Peki gerçekten kimdir bu Árpád Pászkány? Nasıl bir adamdır? Birazcık daha geniş açıdan incelediğimiz vakit, ne gibi bir sonuçlara ulaşabiliriz?

Yine aynı haberin en alt kısmında bulunan, eski CFR oyuncularının bazı yorumları var ki tam dillere destan. Ayrıca bu oyuncuların ortak özellikleri de RUMEN OLMAMALARI ve ŞU AN CFR'de OYNAMAMALARI! Kone ve Hirschfeld Norveç'in meşhur takımlarından Valerenga'ya transfer olmuş. Mikael Dorsin ise yine Norveç'in diğer bir meşhur takımı Rosenborg'a. Tabi süper bir kanıt değil ama bu durum, Paszkany hakkında garip bir ipucu sağlamıyor mu?

Ne demiş bu arkadaşlar kulübün patronu Paszkany hakkında?
G2; Eski CFR oyuncularının Paszkany hakkındaki söylediği birkaç şey.


Sarı fosforlu kalem ile dikkat çekilmek istenen yer, ilgili haberdeki ilgili bölümün başlığı.  Türkçeye çevirmek istersek, bunu "Eski oyuncuların suçlamaları" şeklinde yapabiliriz ki söz konusu haberi yazan kişinin bu konudaki tarafsızlığı için de gayet güzel bir işaret bence.

1. paragrafın tercümesi; "Patron Arpad Paszkany soyunma odasına girdi ve eğer maçı kazanamazsak paralarımızı vermeyeceğini söyledi. Bir de bazı başka oyunculara "Sizler birer hiçsiniz, birer piçsiniz!" dedi. - Yssouf Kone, eski CFR oyuncusu.

2. paragrafın tercümesi; "Hakemler satın alındı. Eğer kazanacaksanız bile, bu keyifle olmalıdır. Böyle olunca asla karşımızdaki rakiten daha iyi olduğumuz için mi kazandık yoksa başka bir yöntemle, bilemiyoruz." - Yssouf Kone, eski CFR oyuncusu.

3. paragrafın tercümesi; "Orada bir tiyatro gösterisi var ve sen de o tiyatro gösterisinde bir kuklasın. Hatta bütün lig, takımlar, hakemler, hepsi böyle. Her yönden yolsuzluk geçiyor. Ben bir futbolcu olmak istiyorum. Bir tiyatrocu ya da politikacı değil! - Lars Hirschfeld, eski CFR oyuncusu.

Sanırım, Paszkany'nin nasıl bir adam olduğu hakkında birazcık fikir sahibi olduk. Yani böyle bir işe girer mi? Yoksa girmez mi? Buna siz karar verin. Ha, bir de eğer ki kararınız "Girebilir." yönünde olursa, Cadu'ya giden 320.000 EU ise, buna giden miktarı düşünmeyin bile. Devreleriniz yanabilir.

***

Yazının ilk bölümünden anlınızın akıyla çıktınız.

Şimdi bu işin bir başka boyutuna geliyoruz. Yine Rumen iş adamı Mihai adlı, tanık olduğunu iddia eden kişinin iddiası, "Bu olaylar orada (ki sanırım burada Cluj-Napoca kentini, ya da bilemediniz Romanya'yı ima ediyor...) sürekli oluyor. Öyle ki, konu Roma'ya geldiğinde yine aynı şeylerle karşılaşılıyor. Burada bu işleri yapan PORTEKİZ MAFYASI var."

Portekiz Mafyası. Hmm... Bunu unutmayın, şu görselden sonra oraya geçiyoruz.
G3; CFR'nin 2008 sezonu ŞL grup maç sonuçları, UEFA'nın sitesinden alınmıştır...
Dikkat ettiyseniz, ilk maçı deplasmanda 1-2, hem de Roma'ya karşı kazanıyor Cluj. İlginç bir bilgi daha vereyim, 2 golü de Culio atmıştı. CFR, bir önceki sezon boyunca oynadığı muhteşem futbolun ardından kazandığı lig şampiyonluğunun onlara getirdiği ŞL'ne de müthiş başlamışlardı. Ben de o dönem Cluj'daydım. Yakından takip ediyordum. Gerçekten çok iyi bir takım kurmuşlardı. İlk maç deplasmanda Roma'yı darman duman ettikten sonra, ikinci maçta da Chelsea ile kendi sahalarında 0-0 berabere kalmışlar ve "Oldu bu iş!" demişlerdi ki daha sonra tek bir maç bile alamayıp, grubu 4 puan ile sonuncu bitirdiler. Alın bu da grup puan durumunun son hali;

Çok ilginç değil mi? Bu sezonki grubta, CFR'nin karakterinden pek de uzakta değiliz. İnceleyin. Hele bir de şu Portekiz Mafyası'nı işe dahil ettikten sonra, Braga'nın da kendi evinde Cluj'a yenilmesi de hesaba katılınca, insan oğlu ister istemez "Bir dakika ya, neler oluyor lan böyle?" diye soruyor.

G5; "Bir dakika ya, neler oluyor lan böyle?"
Tüm bunların üzerine, bir de Mehmet Ali Aydınlar'ın, bu sezonki şampiyonlar ligi kuraları çekildikten sonra, Cluj-Napoca takımına sponsor olduğu donesi de eklendiği vakit, "Ohooooo..." diyorsunuz. Yani en azından ben dedim. Haksız mıyım?

Öyle işte.

Zaten öteki taraftan da incelediğiniz vakit, medyanın söz konusu mesele ile alakalı tutumu da bu konudaki paranoyaları yapmakta ne kadar haklı olduğumu göstermiyor değil. Normalde medyanın görevi "Halkı haberdar etmek.", amacı da "Daha fazla kişiye ulaşmak suretiyle etkili olabilmektir.". Söz konusu mesele de gayet ilgi çekici ve özellikle 3 Temmuz sürecinden sonra ülkemizde GAYET HABER NİTELİĞİNDEDİR. Fakat gelin görün ki medyada bu haber hiç yok denecek kadar az yer alıyor.

Bu kabul edilebilecek bir durum değil. Kesinlikle sorgulanmalıdır.

/Teşekkürler.

Kaynakça;

Yukarıda yazdığım iddiaların hepsini bu iki kaynaktan aldım. Birinci kaynakta, söz konusu iddiaların yapıldığı programdaki telefon görüşmesine şahit olabilirsiniz. İkinci kaynakta ise olayın kompozisyonu ile alakalı çok daha detaylı bir haber mevcut.

http://www.stiridecluj.ro/sport/blat-cfr-cluj-galata-cadu-ar-fi-incasat-320-000-de-euro-pentru-a-vinde-meciul-audio

http://www.prosport.ro/fotbal-extern/liga-campionilor/blat-cu-galata-marturia-domnului-mihai-320-de-mii-de-euro-s-au-dus-de-la-salem-la-cadu-detaliile-unui-caz-ciudat-10285986
 

ANTİBUKALEMUNSPOR Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger