15 Şubat 2012 Çarşamba

1986-87 sezonunu hatırlıyor musunuz?

Hani şu Galatasaray'ın Beşiktaş önünde 1 puan ile şampiyon olduğu sezondan bahsediyorum. Hah tamam, şimdi hatırladıysanız başlayabiliriz...

Wikipedia'dan alıntıdır:

İkinci yarıda ise Beşiktaş, 10 maç üstüste galibiyet alarak 1959-60 sezonunda kırdığı 13 maç üstüste galibiyet rekoruna yaklaşmıştı. Ancak Galatasaray'a yenilince lider Beşiktaş ve Galatasaray'ın puanları eşitlendi ancak averaj Beşiktaş lehineydi. Beşitaş daha sonra puan farkını ikiye çıkarsa da sezonun bitmesine üç hafta kalan 24 Mayıs 1987'de Beşiktaş, Malatyaspor deplasmanında beklenmeyen bir yenilgi aldı ve Galatasaray ile puanlar eşitlendi. Sonraki hafta 31 Mayıs 1987'de Beşiktaş, kendi sahasında Denizlispor'a karşı 1-0 önde giderken, 85. dakikada Denizlispor'lu Erol Tolga frikikten golü atınca, maç 1-1 sona erdi ve Galatasaray'ın galibiyetiyle son haftaya Galatasaray bir puan önde girdi. Son hafta iki takım da maçlarını kazanınca Beşiktaş, şampiyonluğu kaybetti.

Teşvik primi alındığı açık açık itiraf ediliyor...

Dönemin futbolcuları Beşiktaş'ı yenmeleri halinde Doğan-Şahin alabilecek değerde para aldıklarını kabul ederken polisler, savcılar ve hakimler neredeydi?

105 yıllık şanlı, şerefli tarihimiz diye böbürlenen kişi/kişiler rakibini yenmesi için futbolcu satın alan kişilerin olduğu zamanlarda neden seslerini çıkarmıyorlardı?

Futbol neden Fenerbahçe şampiyon olurken kirli, şaibeli ve şikeli; Galatasaray şampiyon olurken tertemiz oluyordu?

Bugün Fenerbahçe'nin üzerine çullanan çakallar, 86-87 sezonunda ve bu olayların ortaya çıktığı 2003 senesinde bu görüntüleri ve itirafları neden çarşaf çarşaf yazmıyorlardı?

Futbol tarihinin şike prensi: ZALAD



Wikipedia'dan alıntıdır:

Zalad'ın adı önce Süper Lig 1986-87 sezonu son haftası Eskişehirspor'un Galatasaray'a yenildiği maçta yediği goller sonucu Galatasaray'ın şampiyon olması iddiasıyla gündeme geldi. Süper Lig 1992-93 sezonunda bazı şike iddialarına karışmıştı. Galatasaray ve Beşiktaş'ın son haftaya aynı puanla girmesi ile son hafta maçları dikkat çekiyordu. Beşiktaş Gençlerbirliği'ni 3-1 yenmişti ancak Galatasaray da deplasmanda Zalad'ın kaleyi koruduğu Ankaragücü'ne 35 dakikada 5 gol attı. Zalad devre arasında oyundan çıksa da maç 8-0 bitti ve Zalad'ın adı şike iddialarına karıştı. Zalad bu iddiaları reddetti.

Aynı sezonun bitiminde Zalad şike iddiaları nedeniyle futbolu bıraktı.

86-87 sezonunun son maçındayız. Galatasaray, Eskişehirspor ile oynuyor. Galatasaray şampiyonluğa 14 yıldır hasret... Son haftaya Beşiktaş'ın bir puan önünde giriyorlar. Kazanmaktan başka çareleri yok. Kaldı ki Beşiktaş son hafta maçını da kazanıyor...

Ali Sami Yen stadı... Şeref, namus ve alınterinden bahsedenlerin eski madebi.. 7 Haziran 1987 tarihindeyiz...



Şampiyonun belirleneceği son maçta kalede bulunan isim ise: Rade ZALAD! Ne tesadüf değil mi? 

Maçın 17. dakikasında Galatasaray lehine bir frikik veriliyor. Ve yine ne tesadüftür ki topun gerisinde tıpkı Zalad gibi Yugoslav olan bir başka oyuncu var: Cevad PREKAZI.

Prekazi topun gerisine geçiyor. Zalad sol el işaret parmağıyla vurması gereken köşeyi gösteriyor. Tıpkı 2005-2006 sezonunda Galatasaray - Gençlerbirliği maçında Gençlerbirliği kalecisi Gökhan Tokgöz'ün yaptığı gibi!

Sonrasında ise Prekazi vuruyor ve gol! Frikikten gelen bu şut engellemeyecek sertlikte ve zorlukta değildir. Oysa Zalad bu şut karşısında kolunu bile kıpırdatmaz!

İkinci yarı başlar... Soldan gelen ortaya Zalad ne hikmetse boşa çıkar. Muhammet topu kalecinin olmadığı boş filelere gönderir. Maç 2-1 biter ve Galatasaray şampiyon olur.

Bu maç ve sezonun sonrasında şike-teşvik iddiaları ortaya çıkar. Hatta ödemelerin kulüp üzerinden değil bizzat dönemin yöneticilerinden Ergun Gürsoy'un şahsi hesabından gönderildiği konuşulur. Ancak iş ciddiye biner, herkes sus-pus olur ve olayın üzeri kapatılır...

105 yıllık şerefli tarih mi?

Hadi canım sen de...
 

ANTİBUKALEMUNSPOR Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger