15 Şubat 2012 Çarşamba

Simsar' futbolu sarstı; ismi geçen ünlüler

Çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında iş takibi, ihale yolsuzluğu yaptıkları ve rüşvet aldıkları bildirilen aralarında iki eski milletvekilinin de bulunduğu toplam 17 kişi, sorgularının tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi.

Ankara Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden verilen bilgiye göre, eski üst düzey bürokratlardan ve eski Futbol Federasyonu yöneticilerinden Recep Ö. ile Recep Ali H. adlı kişilerin liderliğinde bir suç örgütü oluşturulduğunun tespit edilmesinin ardından yaklaşık 18 ay önce bir çalışma başlatıldı.

''Simsar'' adı verilen çalışma kapsamında zanlıların, Telekomünikasyon Kurumunda, yurda kaçak sokulan cep telefonlarının sisteme kayıtlarını yaptırarak haksız kazanç sağladıkları, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunda akaryakıt firmalarının lisans ve ceza işlemlerini kurum içerisindeki bağlantıları vasıtası ile çözüme kavuşturdukları, bu doğrultuda kurum görevlilerine rüşvet verdikleri belirlendi.

Zanlıların ayrıca Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde Su Kullanım Hakkı Anlaşmaları kapsamında yer alan Hidroelektrik Santral (HES) projelerine ilişkin süreçler ile ilgili kurumda irtibatlı oldukları görevlilere çıkar temin ettikleri ve piyasada bu alanda iş yapan firmalara HES projelerini satarak yolsuzluk yaptıkları tespit edildi.

Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan görevlilerin atamalarına müdahil olmaya çalıştıkları belirtilen zanlıların, gümrüklerde ithalatçı firmaların işlerinin çözüme kavuşturulması vaadi ile dolandırıcılık ve bu yolla haksız kazanç elde ettikleri de kaydedildi.

FUTBOL FEDERASYONU

Futbol Federasyonunun eski yöneticilerinden olan Recep Ö'nün, federasyonun genel kurul toplantısı yapması için kulüplerin mahkemeye başvurması döneminde karşı dava açarak bu girişimi engellemeye çalıştığı belirtilen açıklamada, ''Söz konusu kişinin ayrıca Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu Başkan Vekilliği görevi esnasında kulüplere, yöneticileri ve futbolculara verilen disiplin cezaları ile ilgili çıkacak kararlara etki etme eylemleri ile 14 Şubat 2008 tarihinde yapılan Futbol Federasyonu başkanlık seçimini engellemeye yönelik girişimlerde bulunduğu tespit edilmiştir'' denildi.

Gözaltına alınan Recep Ö, Recep Ali H, Özcan E, Adnan D, Beyhan Ş, Birgün N, Ahmet K, Gürsel S, İsmen Ç, Ahmet K, Atila Ş, Yusuf D, Süleyman B, Orkun Ö, Erkan A, Turgay Ö. ve Servet T. emniyetteki sorgularının ardından bu sabah adliyeye gönderildiler.

Gözaltına alınan kişiler ile birlikte 2 adet 9 mm çapında tabanca, 3 adet şarjör, çok sayıda mermi ile gizlilik dereceli olduğu bildirilen çok sayıda harita, belge, doküman, cep telefonlarına ait IMEI listeleri, değişik firmalara ait kaşelerin ele geçirildiği kaydedildi.

İDDİAYA GÖRE KAPI KAPI GEZEN RECEP ÖZCAN

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre Eski PFDK Başkanvekili ve eski Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Recep Özcan çantasındaki 1 milyon dolarla kapı kapı dolaştı.

Gazetede yer alan habere göre olayda ismi geçen ünlüler arasında şunlar da bulunuyor.

"İddiaya göre, eski PFDK Başkanvekili ve eski Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Recep Özcan, Futbol Federasyonu seçimlerinin ertelenmesi için 30 ayrı şehirde mahkemelere başvurup, yürütmeyi durdurma kararı çıkartmaya çalışıyor. Bazı hakimlere de kararın çıkması halinde 1 milyon doların çanta içinde getirileceğini söylüyor.

Öte yandan Galatasaray Menajeri Sezgin, Milli Takımlar Sorumlusu Kızıl ve Ankaragücü Başkanı Aydın'ın da, PFDK'nın eski başkan vekili Özcan'la bazı cezalarda indirim için temas kurdukları iddia edildi.

Futbolda şike skandalını da kapsayan "Simsar Operasyonu"na ilişkin soruşturmada, Futbol Federasyonu seçimlerinin ertelenmesini sağlamak amacıyla milyon dolarlık rüşvet önerisinde bulunulduğu, derbi maçlarda çıkan olaylardan sonra kulüp yöneticilerinin federasyon üyeleri üzerinde baskı kurarak cezaları etkilediği gündeme geldi.

ODALARI DA DİNLENDİ

Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Bürosu'nun gerçekleştirdiği operasyon 13 ay önce başlatıldı. Operasyon kapsamında, Haluk Ulusoy dönemi federasyon üyelerinin bazılarının odalarına dinleme cihazı yerleştirildi, bazı üyeler ise kameralarla takibe alındı. Federasyon yöneticileri ile kulüp yöneticilerinin yaptığı şike görüşmeleri tek tek belirlendi. Polisin yaptığı dinlemeler arasında en ilginci Hasan Doğan'ın başkanlık görevine getirildiği federasyon seçimleri öncesinde gerçekleşti.

HAKİMLERE SORUŞTURMA

İddiaya göre, gözaltına alınan Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) eski Başkanvekili ve Başbakanlık eski Müsteşar Yardımcısı Recep Özcan, seçimlerin durdurulması amacıyla Türkiye'nin yaklaşık 30 ayrı şehrinde avukatlar aracılığıyla mahkemelere başvurarak, "yürütmeyi durdurma" kararı çıkarmaya çalıştı. Özcan, bazı hákimlere, kararın çıkarılması halinde bir milyon doların çanta içinde getirileceğini söyledi. Polis, Özcan'ın, hákimlerle rüşvet pazarlığı yaptığını Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'e iletti. Bunun üzerine hákimler hakkında da soruşturma başlatıldı.

30 KARŞILAŞMA

Telefon görüşmelerinde Özcan'ın yanı sıra, Futbol Federasyonu eski üyesi Mehmet Kemal Ü.'nün de adı birçok şike olayına karıştı. Vestel Manisaspor, Bursaspor, Galatasaray, Ankaragücü başta olmak üzere birçok kulüp yöneticisinin cezaların indirilmesi konusunda federasyon yöneticileri ile yaptığı görüşmeler soruşturma dosyasına konuldu. İnceleme altına alınan 30 karşılaşmayla ilgili tek tek rapor hazırlanacak.

GÖREVİ SUİİSTİMAL

Şike ile ilgili olarak kanunlarda herhangi bir düzenleme olmadığı için zanlılar hakkında hukuki işlem yapılamayacak. Lehte veya aleyhte karar alması için Özcan ile görüşme yaptığı tespit edilen zanlıların vereceği ifadeler, Özcan'ın "görevi kötüye kullanma", "rüşvet" ve "görevi suiistimal" suçlarından yargılanmasını sağlayacak. Önümüzdeki günlerde bazı kulüp yöneticilerinin polise ifade vermesi bekleniyor.

ADNAN SEZGİN'DEN TELEFON

19 Mayıs 2007'de oynanan Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde çıkan olaylar nedeniyle Galatasaray'a verilen 5 maç seyircisiz oynama cezası, kulüp yöneticileri ve camida büyük sıkıntı ve tepki yarattı. Yine iddiaya göre, Galatasaray Futbol A.Ş. Genel Müdürü Adnan Sezgin, Özcan'ı arayarak, cezanın 2007-2008 sezonuna ertelenmesi için defalarca görüştü. Kurul üyelerinin üzerinde her türlü baskıyı kurma ve cezanın ertelenmesi için elinden geleni yapacağı sözünü veren Özcan, Sezgin'e, "Sen bu işi oldu bil" dedi.

CEMAL AYDIN: HADLERİNİ BİLDİR ŞU İ.....

Dinlemelere en fazla takılan kulüp yöneticisi Ankaragücü Başkanı Cemal Aydın oldu. Recep Özcan'a yakın olan ve federasyon kararlarını etkileyen Aydın, son olarak Fenerbahçe ve Beşiktaş arasındaki kupa maçıyla ilgili olarak dinlemeye takıldı. Maç sonrası, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ile Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören'in, federasyona yönelik yaptığı suçlamalar üzerine Recep Özcan'ı arayan Cemal Aydın, "Bu adamlara iyi bir ceza ver. Hadlerini bildir şu i..." diyerek ağır hakaretlerde bulundu.

Özcan ise "Abi sen merak etme. Biz zaten hazırlık içindeyiz" cevabını verdi. Bu konuşmanın ardından PFDK, Yıldırım'a 1 yıl, Demirören'e ise 3 ay hak mahrumiyeti cezası verdi. Aydın, Fenerbahçe 2. Başkanı Nihat Özdemir'e hak mahrumiyeti cezası verilmesinde de etkili oldu.

http://www.haberpan.com/simsar-futbolu-sarsti-ismi-gecen-unluler-haberi
 

ANTİBUKALEMUNSPOR Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger