Daha bu birşey değil... Bakın Türk sporunun gelişmesi için neler yapılıyor:
Sanem Altan´ın bugünkü yazısından:
´´G.Sarayın iktidar karşısında el pençe divan durmasının tek nedeni Arenanın hakları değil aslında. G.Saray yönetiminden bir arkadaşım anlattı dün: 3 önemli proje için devletin kapısındayız. Floryada 300 villalık‚ G.Saraya 300 milyon dolar kazandırmasını beklediğimiz proje için Maliyeden onay yazısı bekliyoruz. Riva arazisine villa inşaatı yapılması için yine B.Şehir Belediyesi ve Maliyenin izin yazıları gerekiyor. Ve devlet bize sonradan imara açılmak üzere olan bir orman arazisi bağışlayacaktı. İlerde değerlenecek bu arazi için tam da onay aşamasındaydık. Son rezaletten sonra hükümet 3 projenin üstüne de çarpı atarsa‚ 600-700 milyon dolarlık gelirden olacağız ki‚ bu sadece Adnan Polatın değil‚ G.Sarayın da sonu olur.
http://haber.gazetevatan.com/Haber/353747/1/Gundem
Türk Telekom Arenayı‚ kasasından kuruş harcatmadan Galatasaraya sunan devletin‚ şimdi Fenerbahçeye de Şükrü Saraçoğlunun tapusunu vermesini beklemek‚ camianın en doğal hakkıdır.
- Başbakan Erdoğan‚ 600 trilyon lira harcanan Türk Telekom Arenada Galatasarayın tek kuruşu yoktur dedi. Fenerbahçe taraftarları da‚ Şükrü Saracoğlunu bize verin‚ çünkü stadımızı kendimiz yaptık. O kadar parayı kendi kaynaklarımızdan bulduk diye kampanya başlattı. Ne dersiniz‚ haklılık payları var mı?
Bu çok haklı bir talep. Zira Fenerbahçe Kulübü‚ Şükrü Saracoğlunu‚ devletten tek kuruş yardım almadan‚ öz kaynakları ve Fenerbahçeli sponsorların maddi desteğiyle yaptı. Bugünkü değeri yaklaşık 500 milyon doları bulan ve Türkiyenin ilk büyük modern stadyumu olarak tarihe geçen bu eser‚ tümüyle‚ bir Aziz Yıldırım ve benim de yer aldığım dönemin Yönetim Kurulu projesidir. İşin mimarı Aziz Yıldırımdır ve her santimetre karesinde emeği vardır. Ancak ne yazık ki‚ görkemli stadyumu inşa edip bunun gururunu yaşayan kulüp‚ burada devletin kiracısı konumunda... Geçen yıl devlete 822 bin‚ bu yıl 846 bin Dolar kira ödendi. 49 yıllık sözleşme döneminde ise toplam 61 milyon Dolar kira ödenmiş olacak... Ali Sami Yenin mülkiyeti de biraz farklı bir statüde olmakla birlikte‚ yine devlette... Türk Telekom Arenayı‚ inşa edip‚ kasasından kuruş harcatmadan Galatasaraya sunan devletin‚ şimdi Fenerbahçeye de Şükrü Saraçoğlunun tapusunu vermesini beklemek‚ camianın en doğal hakkıdır. Aksi takdirde Fenerbahçeye büyük haksızlık yapılmış olur. Sanırım Başkan Aziz Yıldırım önümüzdeki günlerde Başbakan Erdoğana bu haklı beklentiyi anlatacak.
****************
Riva Arazisi 1,175,000 metrekare Tapulu mal
Florya Metin Oktay Tesisleri 22,627 metrekare Tapulu mal
Kuruçeşme Adası 2,520 metrekare Tapulu mal
Ali Sami Yen Stadı yanında arsa 2,127 metrekare Tapulu mal
Hasnun Galip Sokak Kulüp merkezi 3 katlı bina Tapulu mal
Erenköy’de 3 adet lüks daire 550 metrekare Tapulu mal
Gayrimenkul Metrekare (bin) Rayiç bedeli (milyon dolar)
Florya arazisi 102 400-550
Mecidiyeköy'de arsa 2.5 40-70
Küçükçekmece'de arsa 41 30-50
Kalamış Tesisleri 40 100-200
Maltepe'de arsa 6 5-100
Galatasaray Adası 2.5 100-150
Beyoğlu'nda Kulüp Binası 3 katlı 15-20
Maslak'ta arsa 39.8 250-400
Sapanca'da arsa 8 1-2
Sefaköy'de arsa 79 140-160
Seyrantepe arazisi 384 400-700
Riva'da arazi 1.175 200-300
TOPLAM 1.681 -2.612
(18 Ocak 2009 Pazar)
Not: Ayrıca Kalamış, Ali Sami Yen gibi devletten kiralanmış araziler mevcuttur.
'FLORYA TESİSLERİ 300 MİLYON DOLAR EDER''
Florya Tesislerinin büyük bir maddi gelir getirebileceğini anlatan Polat, ''Bu araziden 300 milyon dolar gelir elde edebiliriz'' dedi.
Adnan Polat, bunu kendisinin daha önce görevde olduğu zaman da dönemin başkanına söylediğini belirterek, ''Bizim kulübümüze burası en
az 300 milyon dolar kazandıracak değerdedir. Ben o zaman 'metrekaresi 3 bin dolar olan yerde antrenman yapacak kadar zengin değiliz'
demiştim.
http://arsiv.sabah.com.tr/2006/06/14/spo96.html
Riva ile Galatasaray'ın kasasına 200 milyon dolar girecek
24.11.2009 07:55:31 Son Güncelleme:24.11.2009 07:55:31 finanstrend.com
Galatasaray'ın hayata geçirebilmek için uzun süreden beri
yatırımcı arayışında olduğu ve ABD'li gayrimenkul değerlendirme
firması CB Richard Ellis tarafından hazırlanan Riva'daki konut
projesinin görsel detayları, ilk kez gün yüzüne çıktı. 828 villa, golf
sahaları ve özel ormanı alanı ile dikkat çeken proje ile
Galatasaray'ın kasasına en az 200 milyon dolar girecek.
Richard Ellis Türkiye Genel Müdürü Feroze Bundhun ve CBRE İstanbul Ofisi Genel
Direktörü Dr. Vehbi Cemil Hariri'nin imzasını taşıyan Aralık 2008
tarihli raporda, projenin tüm ayrıntıları yer alıyor. Yabancı
yatırımcılar için hazırlanan İngilizce raporda, projenin yanı sıra,
Türkiye ile ilgili çeşitli bilgilere de yer veriliyor. Bir milyon 175
bin metrekarelik bir arazi üzerinde yapılması planlanan proje
içerisinde büyüklükleri 233, 240, 368 ve 550 metrekare olmak üzere
dört ayrı tipte villa bulunuyor. 828 villanın toplam metrekaresi 166
bin 458 olacak. Arazi üzerindeki yapılaşma izni yüzde 20 ile sınırlı.
Sabah Gazetesinin haberine göre, İstanbul'un en kuzeyinde,
Karadeniz'e kıyısı bulunan Riva'daki projede, sosyal kulüp binaları,
tenis kortları, 9 delikli golf sahası gibi sosyal donatı alanları yer
alıyor. Projede, GS-Salahattin Beyazıt Özel Orman alanı 206 bin
metrekare, park alanı 69 bin metrekare, ilkokul alanı 8 bin metrekare
olacak. 22 bin metrekarelik alan ise yol için ayrılacak. Hazırlanan
projede, 3. derece deprem bölgesinde bulunan arazinin iş merkezleri
ile bağlantılı olduğu belirtilerek, yüzde yüzü tamamlanmış bir
inşaatın metrekare fiyatının 2 bin dolardan satılabileceği
belirtiliyor. 253 bin 754 metrekarelik inşaat alanı satışından 507
milyon dolar gelir elde edilmesi öngörülürken, bu paranın yüzde 39'u
yani yaklaşık 200 milyon doları Galatasaray'ın kasasına girecek.
Yatırımcı şirket ile anlaşılmasının hemen ardından, arazi üzerinde
inşaata hemen başlanabilecek. Galatasaray kulübü, proje başlar
başlamaz 100 milyon doları peşin olarak alacak. Projeyi hayata
geçirecek olan yatırımcı şirketin de, en az 200 milyon dolar kazanması
bekleniyor.
Galatasaray, Anıtlar Kurulu'nun onayıyla projenin önündeki en
büyük engel de ortadan kalkınca, yatırımcı arayışlarını hızlandırdı.
Rus, Kazak, Arap ve Alman firmaların projeyle yakından ilgilendiği
öğrenildi. Mimarlar Odası'nın hazırladığı ÇED raporuyla şok yaşayan
kulüp, mimarlara da projenin detayları ile ilgili özel sunum yaptı.
------------
Galatasaray Riva'da İhaleye Çıkmaya Hazırlanıyor
Imar plan ve ruhsat alımı yılan hikayesine dönen Galatasaray 5 yıllık rüyayı hayata geçiriyor. Galatasaray 5 yıl süren mücadelenin sonunda Riva'daki arsasına geçtiğimiz günlerde sesiz sedasız inşaat ruhsatı aldı. Geçen yıl projelerini SİT kurulunda onaylatan Galatasaray böylece her kongrede gündemde olan riva arazisi meselesini çözmüş olacak.
1 milyon 175 bin metrekare arazi, imar uygulamasından sonra 850 bin metrekarelik arsaya dönüştü. Galatasaray bu aras üzerinde ortalama 200 metrekare alanlı 850 villa yaptıracak. Galatasaray yönetimi gelecek ay yapılacak kongreden önce uluslararası ihaleye çıkacak. Hasılat paylaşımı modeliyle yapılacak ihaleye yerli ve yabancı inşaat şirketleri davet edilecek.
Galatasaray'ın Richar CB Ellis şirketine yaptırdığı projeye göre alanları 233, 240, 368 ve 550 metrekare olmak üzere dört ayrı tipte villa bulunuyor. 828 villanın toplam metrekaresi 166 bin 458 olacak. Arazi üzerindeki yapılaşma izni yüzde 20 ile sınırlı. Riva'daki en düşük yapılaşma izni Galatasaray'ın arsasında.
Rakamlarla Galatasaray'ın Riva projesi:
1) 1 milyon 175 metrekare arazi
2) Terklerden 850 bin metrekareye düştü.
3) Arsanın İçinde 150 bin metrekareden fazla özel orman var. Araziyi en fazla cazip kılan özellik bu. Projede mini golf sahası ve sosyal tesisler olacak.
4) Projeye yaklaşık 850 villa yapılacak.
5) Galatasaray bodrum ve çatı hakları dahil yaklaşık 300 metrekare alanlı villalar yapılacak.
Proje ne getirir?
1) İstanbul'da Beyaz Türkler'in son 10 yılda rağbet ettiği bölge Göktürk'tü. Göktürk'te fiyatların yükselmesi ve arsa ve arazi arayışları gözleri Riva'a çeviriyordu. Riva'da son 5 yıldır devam eden imar problemleri dolayısıyla inşaat yapılamıyordu. Bölgede en büyük arsalardan birinin sahibi olan Galatasaray bir taraftan inşaat izni alarak bölgenin kaderini değiştiriken diğer taraftan Maslak Levent hattında çalışan Beyaz Türkleri Riva'yya taşıyacak.
2) Arsanın toplam satılabilir inşaa izni 166 bin 458 metrekare. Buna göre Galatasaray hasılat paylaşımı modeliyle ihaleye çıktığında, projeyi gerçekleştirecek şirket satışları ortalama 2 bin dolar seviyelerinden başlatır ve 4 bin dolar seviyelerinde bitirir. Ortalama 3 bin dolar seviyesine gelir. Buna göre arsada yapılacak projeden 500 milyon dolar seviyelerinde gelir elde edilir. Bunun yüzde 50'ı Galatasaray'a kalırsa 200 milyon dolar ciro yapar. Projenin Galatasaray City gibi bir adı olursa, sadece Galatasaraylılara pazarlanacağı gibi etkenler gözönüne alındğında hasılat paylaşımında bu oran yüzde 50'lere çıkabilir. Bu durumda. Kulübün kasasına girecek para 250 milyon dolar civarında olabilir.
3) Galatasaray konut ve inşaatta çok iyi markalaşan bir şirket ile anlaşırsa ve iki güçlü markanın sinerji yapması sağlanırsa projedeki metrekare fiyatı 4 bin dolardan başlar ve 6 bin dolar seviyelerine kadar çıkabilir. Ortalama fiyat 5 bin dolar seviyelerinde olur. Bu durumda dünya genelinde, yurtdışında yaşayan Türklere de hazarlama yapılması gerekir. Bu hesaba göre ciro 825 milyon dolar ve Galatasaray'ın kasasına düşecek para ise 400 milyon dolar civarında olabilir.
4) Galatasaray hangi hesaba göre ihaleye çıkarsa çıksın sonuçta iki önemli başarının altına imize atıyor. Bunlardan birincisi 1970'li yıllarda dönemin kulüp Başkanı Selahattin Beyazıt tarafından satın alındığında, "Bu arazide inekler otlar. Yatırım yapılacak başka yer mi bulamadılar" diye dalga konusu olan bir arazi sayesinde tarihinin en karanlık finansal sorunlarını halledecek. Bence bu yatırım stratejisi açısından ünivresitelerde ders olarak okutulabilecek bir konu.
İkincisi ise İBB yönetimi tarafından yeşil alan ilan edilmek istenilen bir lokasyon için Özhan Canaydın ve Adnan Polat Başkanlığı'nda verilen mücadelelerle kulüp hakkını alabildi.
Bir dönem icradan satışa çıkarılmıştı
Galatasaray Kulübü’nün “bütün borcu sıfırlar” diye umut bağladığı Riva arazisi, kulübün Ata Menkul Değerler’e olan 2.5 milyon YTL’lik borcu yüzünden icradan satılacak.
Galatasaray Spor Kulübü’ne ait İstanbul’un en bakir banliyösündeki villa imarlı 1 milyon 175 bin metrekarelik Riva arazisi icradan satışa çıkarıldı.
Tahmini bedeli 146 milyon 875 bin YTL olan arazinin satışı 28 Nisan’da Beykoz İcra Müdürlüğü’nde gerçekleştirilecek. Alıcı çıkmaması durumunda satış 8 Mayıs’ta tekrarlanacak.
Toplam 280 milyon dolar borcu olduğu tahmin edilen Galatasaray Kulübü, üçüncü köprü projesiyle birlikte değerine değer katacak Riva’daki arazinin tüm borçları kapatacak bir değer olduğunu düşünüyor. Ancak söz konusu arazi 2.5 milyon YTL’lik bir borç yüzünden icradan satışa çıkarılma tehlikesi ile karşı karşıya. Arazide ayrıca Vakıfbank’ın da 100 milyon YTL’lik ipoteği bulunuyor.
Tebernüş Kireçci
Polat, şunları kaydetti:
''Bugün Galatasaray'ın mevcut mali problemlerini biliyoruz ve bunun ağırlığını sırtımızda hissediyoruz. Bu rakamlar ürkütücü ve büyük olsa da Galatasaray'ın mal varlığını bir kenara koyup, borçlarını düştüğünde kalan değer, Türkiye'deki bütün kulüplerin toplam mal varlığından daha büyüktür. İçiniz rahat etsin''
http://arsiv.sabah.com.tr/2006/06/14/spo96.htmlAdnan Polat'ın Divan Toplantısındaki konuşmasından.
"...Tüm kulüplerin mal varlıkları yanyana geldiğinde bile‚ 10 ile çarpın‚ yine de Galatasarayın yarısı kadar etmez..." (Adnan Polat‚ 29.12.2007)
Stadın isim hakkı Türk Telekom' a 10 senelik anlaşma ile 102,5 milyon$' a satılmıştır. Stadın ismi 10 seneliğine Türk Telekom Arena olarak anılacaktır.
Türk Telekom Arena' nın loca ve VIP koltukları satışı için IMG firmasına bağlı International Stadia Group (ISG) ile 9 senelik 320 milyon$ karşılığı anlaşma yapılmıştır.
G.Saray'a spor tesisleri yapmak üzere 2004 yılında 30 seneliğine irtifak hakkı tahsis edilen Seyrantepe'deki 384 dönümlük arazi
Galatasaray Lisesi'nde yapılan toplantıda konuşan Özhan Canaydın, öncelikle Riva arazisi konusuna değinerek, "En önemli konu Riva projesidir. Orası ne benim, ne de bu yönetimin projesi. Galatasaray'ın projesidir. Çok uğraştık. 14 aylık bir süreçte, yüzde 16 olan imar iznini yüzde 20'ye çıkardık. İsteğimiz ise yüzde 25" dedi.
Florya Metin Oktay Tesisleri
Galatasaray Spor Kulübü, Florya Metin Oktay Tesisleri' nin arazisini lüks otel, villa, AVM olarak değerlendirip, antreman tesislerini Büyükçekmece' de ki kulübe ait 400,000 metrekare alana taşımak istemektedir.
Riva Arazisi
Asya yakasında bulunan Riva, İstanbul'un belki de en değerli kara parçalarından biri kabul edilmektedir. Galatasaray' ın tapulu arazisinin toplam alanı 1,175,000 m²' dir.
Riva'da sık ormanlarla kaplı, vahşi doğaya ev sahipliği yapan arazinin büyük bir bölümü Galatasaray'a aittir. Araziye ikiyüz elli milyon doları aşan değer biçilmektedir. Kulüp, bugün Riva'daki arazisinin değerlendirilmesi için gerekli çalışmaları sürdürmektedir. Karadeniz Otoyolu'nun tamamlanması ve İstanbul Boğazı'ndan geçecek 3. köprünün yeri konusunda Riva arazisinin de bulunduğu İstanbul'un kuzey bölgesinin seçilmesinin gündeme daha sık gelmesiyle, Galatasaray'ın Riva arazisinin, değeri daha da artmıştır.
Ayrıca 2008 yılı başında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 1.979 hektarlık alanı kapsayacak "Riva Yerleşimi Kültür-Turizm-Sağlık-Spor Köyü Uluslararası Kentsel Tasarım Hizmet Alımı Projesi" hazırlanmıştır. Çevre Düzeni Planı'na uygun olarak hazırlanan proje, Riva Köyü ve Beylik Mandıra alt bölgesinde doğa ile uyumlu, kentlilerin kültür, turizm, sağlık ve spor etkinliklerinden yararlanmasına imkân tanıyacaktır.
Riva Arazisi ile ilgili proje Anıtlar Kurulundan resmen onay almıştır.[12] Bir İngiliz şirketine yaptırılan araştırmada Riva'nın değeri 172 milyon dolar olarak çıkmıştır. Riva' nın değeri 3. köprünün yapılmasıyla 2'ye katlanabilecektir.
Silivri Kavaklı Arazisi
80,000 metrekarelik bu alan üzerine yeni sosyal tesisler yapılması düşünülmektedir.
Beylikdüzü Arazisi
Futbol Akademisi yapılması düşünülen 20,000 metrekarelik arazidir.
Sapanca Gölü Kırkpınar Arazisi
20,000 metrekarelik bu arazi üzerine sosyal tesisler yapılması düşünülmektedir.
Ali Sami Yen Çadır Arazisi
Kulübün bir diğer tapulu arazisi olan bu yere işmerkezi kurulacaktır. Toplam alanı 2100 metrekaredir. Üzerinde yer alacak çok katlı bina da Galatasaray Kulüp Yönetim Bölümü, gerektiğinde Divan Kurulu toplantılarını yapmak için yeterli büyüklükte bir salon, GS TV Merkez Stüdyoları(ana haber bülteni canlı olarak buradan yapılacak), GS Dergisi Merkez Ofisi, GS Store Deposu ve kiralanmak üzere ofisler kurulacaktır. Giriş kata ise akaryakıt istasyonu kurulacaktır.
Maltepe Arazisi
6000 metrekarelik bir arazi olup park alanı olarak kullanılmaktadır. Üzerine sosyal tesis planlanmaktadır.
Beylerbeyi 75. yıl Stadı
Galatasaray Spor Kulübü' nün sahip olduğu ve pilot takımı olarak Galatasaray Spor Kulübünde ki PAF' ların yetiştirildiği Beylerbeyi Spor Kulübü' nün stadıdır. 6500 kişiliktir ve Galatasaray Spor Kulübü tarafından yakın zamanda revizyona tabi tutulmuştur. [13] İleride yerine portatif, localı Avrupa standartlarında 16,000 kişilik bir stad düşünülmektedir.
Erenköy Mart Kule
Erenköy' deki Mart Kule Galatasaray Spor Kulübü' nün tapulu mallarından biridir, değerlendirilmesi düşünülmektedir.
Sefaköy Arazisi
Dev Alışveriş Merkezi yapılacak olan 79,000 metrekarelik bu arazi Galatasaray Spor Kulübü' nün en değerli arazilerinden biridir.
Büyükçekmece Arazisi
400,000m² alana sahip bu araziye, Florya arazisi değerlendirildikten sonra yeni antreman tesisleri kurulacaktır.
Seyrantepe´de Stadyum ne sartlarda yapilirsa yapilsin seklinde bir uygulama görünüyor...Ancak Mecidiyeköy´ün kamuca malum zengin ranti‚ devlet kontrolünden cikartilip‚ insaat sirketlerine kar zarar analizi yapilmadan hediye gibi sunulmasi TOKI´nin kamusal görevlerine aykiri degil midir? Kar analizlerini vatandas olarak bir tablo halinde edinmemiz mümkün müdür?
Milli Emlak Genel Müdürlüğü´ne sorduğum sorular: (Lütfen aklınıza gelen soruları ilave ediniz)
1. Kamuoyunda "Seyrantepe Arazisi" olarak bilinen taşınmazın orman alanında olup olmadığı ile ilgili bilgi verilmesini‚ eskiden orman alanında olup olmadığı bilgisini‚ öyle ise hangi tarih ve mercii kararı ile orman alanından çıkarıldığı bilgisini temin edebilir miyim?
2. Sözkonusu taşınmazın üst kullanım hakkı hangi tarihte‚ hangi ihale ile devredilmiştir? İhale yapılmadı ise üst kullanımı devri hangi "kamu yararı" görülerek‚ hangi tarihte‚ ve kimin kararı ile yapılmıştır? (Sözkonusu protokolün bir kopyasını temin edebilir miyim?)
3. Üst kullanım hakkının devrini müteakip‚ hakkı alanın üstlendiği birtakım yümümlülükler var mıdır‚ ve nelerdir? Bu devre temel olacak yükümlülüklerin ifası için bir tarih var mıdır? Bu tarihe uyulmadığı taktirde üst kullanım hakkının iptali mümkün müdür? İptal sözkonusu ise hangi şartlarla iptal olabilir?
4. Türkiye Cumhuriyeti hazinesine ait bu taşınmazın üst kullanım hakkının devri için yıllık kira nedir? Bu kira ödenmekte midir? Kiranın ödenmemesi halinde müeyyideler nelerdir?
5. Söz konusu devir 4706 sayılı kanuna uygun mudur?
6. Söz konusu taşınmaz üzerinde TOKİ ile işbirliği ile bir spor tesisi yapılmasına ilişkin protokolün bir kopyasını temin edebilir miyim?
7. Söz konusu taşınmazın devri ve bu yolle üzerine bina inşası İstanbul 3. İdare Mahkemesinde görülen davayı etkileyecek midir? Bu dava sonucu Milli Emlak Genel Müdürlüğü aleyhine çıktığı taktirde altıncı maddede sözü edilen protokol fesih olacak mıdır?
8. Protokolün fesholması sonucunda üzerine yapılan ve milyonlarca dolar harcanacak olan bine kaçak yapı durumuna düşecek midir?
Şimdiii...gelelim meşhur TOKİ´ye.
Birinci tespit: Toplu konut kanununa ( http://www.toki.gov.tr/docs/mevzuat/2985SAYILIKANUN.pdf ) göre toplu konut fonundaki paralarla şunlar yapılabilir:
Toplu Konut idaresinin kaynakları aşağıdaki amaçlar için
kullanılır:
a) (Değişik: 4966 - 31.7.2003 / m.3) Ferdi ve toplu konut kredisi
verilmesi‚ köy mimarisinin geliştirilmesine‚ gecekondu alanlarının
dönüşümüne‚ tarihi doku ve yöresel mimarinin korunup‚ yenilenmesine
yönelik projelere kredi verilmesi ve kredilerde faiz sübvansiyonu yapılması.
b) Toplu konut alanlarına arsa temin edilmesi.
c) Araştırma‚ turizm alt yapıları‚ konut alt yapıları‚ okul‚ karakol‚
ibadethane‚ sağlık tesisleri‚ spor tesisleri‚ postane‚ çocuk parkları‚ benzeri tesisler ve konut sektörü sanayiini teşvik için yatırım ve işletme kredisi verilmesi.
d) iş ve istihdam yaratmak üzere esnaf ve sanatkarlara ait işyerleri
ve küçük sanayi teşebbüslerinin kredi yoluyla desteklenmesi.
e) Afet mahallerinde konut yapımının teşvik ve desteklenmesi.
Burada spor tesisleri var ama mahiyeti belli değil. Mahalelere spor sahaları yapılması mı 200 milyon euroluk beleş stadyumlar mı belli değil!!!
Tabii TOKİ´nin kendi kaynak yönetmeliğinde ( http://www.toki.gov.tr/docs/mevzuat/kaynakyonetmeligi.pdf ) ise şu var:
Sosyal Donatı: Toplu konut alanı içinde yaşayan nüfusun sosyal
hayatının devamını sağlamak için gerekli olan ; okul‚ sağlık ve spor tesisleri‚ kütüphane‚ kreş‚ sinema‚ tiyatro‚ konferans salonu‚ karakol‚ postane‚ ibadethane‚ ticaret ve hizmet tesisleri ve benzeri sosyal tesisler ile çocuk parkları‚ rekreasyon alanları‚ kent mobilyaları‚ meydan düzenlemeleri ve benzeri çevre düzenlemesi işlerinin bütününü‚
Boldladığım yer önemli. Yönetmelik TOKİ Başkanının kongre üyesi olduğu kulübe ellibin kişilik bedava stad yapılması DEĞİL‚ TOPLU KONUT ALANI İÇİNDE YAŞAYAN NÜFUSUN spor dahil bazı gereksinimlerini karşılamak için para harcayabilirsin diyor.
Toplu Konut İdaresi´ne sorduğum sorular: (Lütfen aklınıza gelen soruları ilave ediniz)
1. Varoluş sebebi vatandaşa KONUT kazandırmak olan TOKİ‚ neden STADYUM yapımı işini ihale etmektedir? Bu‚ TOKİ kaynak yönetmeliğinde bahsedilen "Toplu konut alanı içinde yaşayan nüfusun sosyal hayatının devamını sağlamak için gerekli olan spor tesisi" kavramı içinde olmayan bir durum değil midir?
2. TOKİ içerisindeki kurallar dahilinde personelin uyması gereken "çıkar çatışması" ile ilgili bir kural var mıdır? Var ise TOKİ başkanının hem bir spor kulübünün kongre üyesi olması‚ hem de o spor kulübüne stadyum yaptırması kurallara uygun mudur?
3. Son üç sene içerisinde TOKİ Başkanı‚ Işın Çelebi isimli şahısla‚ hangi tarihlerde‚ ve kaç sefer randevulu olarak görüşmüştür?
4. TOKİ ile GSGM arasında yapılan protokolün bir kopyasını temin edebilir miyim? Bu protokol neleri kapsamaktadır. Bitiş tarihi var mıdır? Fesih şartları nelerdir?
5. Yukarıda bahsedilen protokole göre ÖNCE Toki tarafından gelir temin edilecek‚ bu gelirlerle ve sonra seyrantepe stadı yapılacaktı. Henüz gelir temin edilemediğine göre şu an yapılan stadyum ne ile yapılmaktadır?
6. Eren Talu ve Alke inşaat´a ihale edilen "Ali Sami Yen Kentsel Sosyal Altyapı Alanları ve Seyrantepe Spor Kompleksi" projesinin şartları nelerdir? Bir kopyasını temin edebilir miyim?
7. Toki Başkanı Avrupa Konutları TEM´in spor ve sosyal tesislerinin açılışında verdiği beyanatta "Seyrantepe projesi gs´ı sevenlerin ve TOKİ´nin meselesidir" demiştir. Bir stad inşaatının Toki´nin meselesi olması ne demektir?
8. Toki ihale şartnamesinde olmamasına rağmen Talu-Alke ortaklığının ilaveten yeni ortak almasına neden müsaade etmiştir? Bu ihalelerinizde genel yaklaşım mıdır‚ yoksa bu ihaleye özel bir insiyatif midir? İnsiyatif ise neden böyle bir insiyatif alınmıştır?
9. TOKİ‚ Talu-Alke ismindeki üstlenici kuruluşun ihaleyi bitirebilmesi için finansal yardım yapmış mıdır? Finans temini için Toki´de stratejik komisyon kararı alınmış mıdır? Bu ihalelerinizde genel yaklaşım mıdır‚ yoksa bu ihaleye özel bir insiyatif midir? İnsiyatif ise neden böyle bir insiyatif alınmıştır?
10. Toki bu güne dek sözkonusu projenin hayata geçmesi için ne kadar para‚ mesai‚ işgücü harcamıştır?
İftar yemeğine katılan Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat, Seyrantepe'deki inşaatı devam eden stadın yapımında 6 ay gecikme olacağını söyledi.
İhaleyi alan firmayı tanıdıklarını kaydeden Polat, ''İnşaat 1 senede bitecek. Şu ana kadar yeni stattan yaptığımız koltuk satışlarından 45 milyon dolar kazandık. Hedefimiz 100 milyon dolardı. İnşaat sekteye uğradığı için satışa ara verdik. Stadın yapımında 6 ay gecikme olacak'' diye konuştu.
4) Yine resmi açıklamalara göre 33‚000 seyirci kapasiteli Kayseri Kadir Has Stadyumu´nun toplam maliyeti 65 Milyon TL Bilindiği gibi bu stad‚ Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu´yla birlikte‚ Türkiye´nin en modern 2 stadından biri. (Hatta daha yeni ve tümüyle sırfırdan bir proje olarak yapıldığı için bazı açılardan en iyisi.)
Seyrantepe hortumu! " Tunç Demirci "
Önce şu kuyruklu yalanı bir kenara bırakalım! Ortada ne Galatasarayın bir projesi‚ ne de yaptırdığı bir stad var. Tek bir gerçek var; o da TokiSaray projesi ve GSGMye ait yapılmakta olan bir stad vardır.
Eğer Galatasarayın bir projesinden bahsetmemiz gerekirse; sadece bu büyük hortumlama için‚ ilgili kurumların koridorlarında‚ siyasilerin makamlarında gece gündüz demeden yapılan çalışmalardan söz edebiliriz. Tabii bir de bunu allayıp pullayarak kamuoyuna kendi projesi gibi sunma‚ özümsetme ve kabullendirme projesidir.
Aylık 40 bin dolar kira geliri‚7 milyar maaş alan birisi bu şahıs..Ve maaşına zam istemiş‚nedenide nefsi istiyormuş aslında ihtiyacı yokmuş‚bizzat kendisi böyle söyledi..
İşte böyle..
Gelin Seyrantepe hortumunu sorular ve tespitlerle irdeleyelim.
1-Galatasaray Spor Kulübü 1997 yılında yalnızca mimari çizimine 12 milyon dolar verdiği kendi stad projesinden neden vazgeçmiş ya da askıya almıştır?
Bunda dönemin Galatasaraylı Başbakanı ve Galatasaraylı Olimpiyat Komitesi Başkanının arada derede yapılan Olimpiyat Stadını kulüplerine mal etme girişiminin etkisi var mıdır?
Nitekim allem kalem o stad Galatasarayın kullanımına verilmiş‚ eksikleriyle ilgili yaratılan kampanyalar sonucu‚ ek olarak milyonlarca dolar daha harcanmıştır. Üstelik bütün bu kıyaklara rağmen onca emek heba olup gitmiş‚ Galatasaray yeniden geri dönmüştür‚ hesabını soran olmuş mudur?
2-Türkiyedeki bütün stadlar Ali Sami Yen de dahil olmak üzere GSGM ye aittir. GSGM sahip olduğu stadların üst kullanım hakkını üzerinde yenileme veya yeniden yapma koşuluyla kullanıcı kulüplere bedeli mukabilinde 49 yıllığına kiralamıştır.
3-Malumunuz olduğu üzere her fırsatta Galatasaray kulübü Ali Sami Yendeki üst kullanım hakkından feragat ettiğinden bahsetmektedir. Peki acaba Galatasaray kulübü 1996-2006 yılları arasında kiracısı olduğu Ali Sami Yen ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmiş midir? Yoksa kirasını ödemediği için borçları faiziyle birikmiş ve mahkeme kararıyla üst kullanım hakkı geri alınmış mıdır? Böyle bir durumda feragatten bahsetmek hangi gerçekle örtüşmektedir? Üstelik birikmiş kira borcu da faiziyle birlikte bir çırpıda silinmişken.
4-GSGM‚ TokiSaray tarafından yapılıp kendisine teslim edilecek olan Seyrantepe Stadının üst kullanım hakkını bedelsiz olarak kime vermiştir? Galatasaray kulübünün iştirakleri olan Stad AŞ.ye mi‚ Sportif AŞ.ye mi‚ Futbol AŞ:ye mi?
GSGM Ali Sami Yen üst kullanım hakından sağlıyacağı 60 milyon dolarlık gelirden vazgeçip‚ Seyrantepeyi bedelsiz kiralarken hangi kamu yararını gözetmiştir?
Şayet üst kullanım hakkı TTK hükümlerine göre kurulmuş şirketlerden birine verilmiş ise burada kamu yararı mı‚ yoksa haksız kazanç sağlama mı söz konusudur.
5-Kuruluş amacı halka ucuz konut üretmek olan TOKİ bu projede nasıl TokiSaray haline gelmiştir? Sadece Başkanının Galatasaraylı olması sayesinde mi?
TokiSaray Seyrantepe Stadının yapımına stad üstünün kapanma ve finansman maliyeti hariç 260 milyon lira ödeyecektir. Peki stad üstünün kapanma ve finansman maliyeti ne kadardır ? Acaba Tokisaray bu maliyetleri karşılamak için‚ hangi projeleri askıya almak zorunda kalmıştır. KEY ödemeleri için para arayışında olan TOKİ‚ Seyrantepeye oluk gibi para akıtırken kimin yararını gözetmiştir?
6-Ali Sami Yenin arazisi 16 Nisanda ihaleyle satışa çıkacak. Ekspertiz değeri 250 milyon lira‚ muhammen bedel 407 milyon lira. Yüzde 20si peşin geriye kalan 320 milyon lira için de 48 ay vadeli ödeme şartıyla satılması öngörülüyor.
Şimdi bir an için bu fiyattan satıldığını düşünsek bile‚ vade farkı maliyetiyle bu günkü satış rakamı 320-330 milyon liralarda olur. Hani şu paha biçilmez arazi!
7-Hadi şimdi şu dillere pelesenk olan kamu yararı ve devletin kazancı bahsini biraz açalım. Hesap basit:
Stadın yapım maliyeti; ; 260 milyon lira
Seyrantepe arazi değeri(tahmini) ; 100 milyon lira
GSGMnin feragat ettiği kira bedeli ; 90milyon lira
Toplam ; 480 milyon lira
Bu bedele de stadın üstünün kapanma maliyeti ile finansman maliyeti de dahil değil.
Peki Tokisarayın Ali Sami Yen arazisi satışından elde edeceği en iyimser gelir; 330 milyon lira ise‚ ortada 150 milyon lira eksi fark var. O halde devletin büyük kazancını hesaplama ve muhteşem faydayı bulma işlemini de size bırakıyorum.
8-Peki Galatasaray Futbol AŞ.‚ Sportif AŞ. veya Stad AŞ.nin cebinden 1 kuruş para çıkmadan‚ emek harcamadan‚ hiçbir bedel ödemeden yasal horumla kendisine sunulan stadtan 49 yıl boyunce elde edeceği gelir nedir?
Başkan Adnan Polatın açıklamalarına göre yıllık 60 milyon dolardan yaklaşık 3 milyar dolar‚ Çoğu var‚ azı yok 3 MİLYAR DOLAR.
Şimdi neden Tokinin Tokisaray olduğunu anlayabildiniz mi!
Son söz!
Bunlar çıplak gerçekler. İnsanların gözünü‚ kamu yararı‚ Türkiyeye sportif tesis kazandırma hikayeleriyle boyamayın. Bu proje devlet eliyle kaynak aktarımı projesidir. Eğer mesele devlet eliyle kaynak aktarma meselesiyse BU DEVLET HEPİMİZİN DEVLETİDİR!.
Hoşçakalın
Kaynak
http://www.internetspor.com/seyrantepe-hortumu-writer1273.html........
Toki ye ve Devlete soruyorum ‚
1- 5 yıldır sana kira ödemeyen ve yasal borçları ile 60 milyon dolar ´ı bulan kiracını kendi arazinden çıkartmak için önce vergi borçlarını sildin ‚ yani daha işin başında kimsenin ruhu duymadan ! Türk halkının 75 milyon TL´sini birden buharlaştırdınız‚ oysa 1000 lira vergisini ödeyemeyen engelli vatandaşımızı daha bu sene evinden engelli arabasıyla alınması hafızalardan silinmemişken ‚ bu yaptığınız olay vergi ödeyen mükellefleri kışkırtmak ve vergi ödememeye teşvik değilmidir ? iflas eden veya batan mükelleflerine bile vergiyi af dahilininde faizsiz veya çok az bir faizle mutlaka ödeten bir devlet ( yanlış anlaşılmasın doğru olan bu ) nasıl oluyorda Türkiye için böylesine büyük bir rakamı bir kalemde silebiliyor ? hangi hakla ? hangi hukukla ? okul diye inlediğimiz Tv lerde yardım topladığımız bir ülkede hadi 50 milyon dolara diyelim Toki vasıtası ile kaç okul yaptırılabilirdi acaba ?
2-Gs ´a yaptığınız stadın maliyeti tam olarak ne kadardır ? Piyasada 225 milyon Dolar gibi rakamlar dönüyor ! buda yaklaşık 337‚5 milyon TL yapar ‚ yani daha çevre düzenlemeleri yapılmadan 412‚5 milyon TL ´lik Devlete ait bir paranın buharlaştığı doğrumudur ?
3-Oraya yapılacak Metro nun maliyeti ne kadar olacaktır ?
4-Hala stadın üstünü açılır-kapanır yapmayı düşünüyormusunuz ? elinizdeki projelerin maliyetleri ne kadardır ?
5-Devlet veya Toki bu işten ne kazanmıştır ?
6-Ben ve Gs li olmayan diğer vatandaşlarınız sizin bu beceriksizliğinizin ( daha ağar yazmak vardıya neyse )bedelini ödemeye mahkummuyum ?
7-Mecidiyeköy gibibir yerde 34‚500 metre kare bir araziye sahip olup bu araziden ( benim hesaplarıma göre ) en az 100 milyon TL zarar etmenizin hesabını nasıl vereceksiniz ? sandıktamı ? mahkemede mi ?
isteyen dahada ekleyebilir yada hatalarımı düzeltebilir ‚
bu kadar kanunsuz ‚ bu kadar hukuksuz bir iş ancak bizim ülkemizde olur ‚ aslında bu kelimeyi kullanmayı ve kullananı da sevmiyorum ama zorla dedirtiyorlar adama ‚ daha ağar kelimeler çıkıyor ağzımdan ama bu kadar yazabiliyorum işte ‚
vatandaşın bu ülke için kullandığı vergiyi babasının malı gibi kullanan .................. lere söyleyecek söz bulamıyorum ‚ kansızlar ..
***
belediye kasasından Arenada loca keyfi
Borç batağındaki belediye kasasından Arenada loca keyfi
47 milyon TL borcu olan Kartal Belediyesinin Galatasarayın yeni stadı Türk Telekom Arenadan loca kiraladığı ortaya çıktı.
12 kişilik lüks loca için belediye kasasından 108 bin dolar ödenecek. Galatasaray Kongre üyesi de olan Başkan Altınok Öz‚ Her şeyiyle yanlış bir iş‚ düzelteceğim dedi
Galatasaray Kongre Üyesi Altınok Özün başkanlığını yaptığı Kartal Belediyesinin Türk Telekom Arenadan bir loca kiraladığı‚ bir loca için de sıraya girdiği ortaya çıktı. Locanın toplam 47 milyon TL borcu bulanan Kartal Belediyesinin şirketi Kartal Ulaşım‚ Turizm A.Ş.nin (KARTURSAŞ) tarafından kiralandığı ve belediyeye tahsis edildiği anlaşıldı. Belediyenin lüks loca merakı bununla da sınırlı kalmadı. Yine belediye şirketi Kartal Halk Pazarları A.Ş.nin de (KARTANSAŞ) Türk Telekom Arenadan loca kiralamak için sıraya girdiği öğrenildi
***
Arena'ya toplam yatırım 600 değil 773 milyon TL
Açılıştaki protestonun ardından gündeme gelen Ali Sami Yen Türk Telekom Arena'daki toplam yatırım kamunun yaptıklarıyla sınırlı değil
17 Ocak 2011 Pazartesi, 16:51:25
BARIŞ ERKAYA
HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ
berkaya@haberturk.com
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bakanlar ve TOKİ Başkanı'nın katılımıyla gerçekleşen Ali Sami Yen (ASY) Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'nın açılışında yaşananlar ve Başbakan Erdoğan'ın ardından yaptığı "Galatasaray'la üst kullanım hakkı sözleşmesi henüz imzalanmadı" sözleri gözleri bu dev tesise yapılan yatırımlara çevirdi.
Başbakan Erdoğan'ın tesisin inşaası, çevre ve otopark düzenlemeleri, tesise ulaşımı sağlayan metro bağlantı hattının yapımı ve çevre yolların yeniden organizasyonu bedeli olarak açıkladığı 600 milyon TL'lik yatırım aslında ASY Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'ya yapılan tüm yatırım değil. Yani daha da fazlası var.
Toplam yatırım özel sektör de işin içerisine katıldığında 773 milyon TL'ye ulaşıyor.
10 YIL İÇİN İSME 100.5 MİLYON DOLAR
ASY Spor Kompleksi Türk Telekom Arena Stadı'na özel sektör adına en büyük yatırım Türk Telekom tarafından gerçekleştirildi. Stadın isim hakkını 10 sezon boyunca satın alan Türk Telekom, bu yatırım bedeli olarak toplam 100.5 milyon doları doları gözden çıkardı.
TRİBÜNLERE 12 MİLYON DOLAR
Bu büyük yatırımın dışında tribünlerin bölüm bölüm satışından da Galatasaray, iki yıl için yaklaşık 12 milyon dolar gelir elde etti.
Kuzey Tribünü'nün önemli bölümünü Pegasus'a 2 yıllığına kiralayan Galatasaray, buradan yıllık 4, iki yıl içinse 8 milyon dolarlık gelir elde etti.
Bir diğer önemli yatırım da Doğu Tribünü'ne geldi. Doğu Tribünü'nün ikinci katını kiralayan Ülker Grubu, Pegasus Tribünü'ne göre daha küçük olan bu bölüm için yıllık 2, iki yıl içinse 4 milyon dolar değer biçti.
Böylece kamunun stat, altyapı ve ulaşım amaçlı yatırımlarının dışında ASY Spor Kompleksi Türk Telekom Arena için özel sektörden akan yatırımın toplam tutarı da 112 milyon doları yani 173 milyon TL'yi buldu.
ASY Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'ya kamu ve özel sektör tarafından yatırılan para ise 773 milyon TL'ye ulaştı.
YILLIK GELİRİ 96 MİLYON DOLAR
Fakat elbette Galatasaray'ın da ASY Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'dan beklentileri çok yüksek.
157 loca ve 4 bin 850 VIP koltuğun satışından 35 milyon dolarlık bir gelir bekleyen Galatasaray'ın, kombinelerin satışından beklediği yıllık gelir de 20 milyon doları buluyor. 157 locanın tamamına yakınını 3 yıllığına sattığı belirtilen Galatasaray'ın maç başı bilet satışından 10, tesisteki diğer alanlardan da 15 milyon dolar yıllık gelir elde edeceği tahmin ediliyor.
Uzun lafın kısası ASY Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'nın üst hakkının Galatasaray tarafından kullanılması halinde buradan elde edeceği yıllık gelir toplam 96 milyon doları buluyor.
http://ekonomi.haberturk.com/emlak-mortgage/haber/592471-arenaya-toplam-yatirim-600-degil-773-milyon-tl
**********
Erdoğan Bayraktar : Gs´ye helalı hoş olsun. |
Bügün kanaltürk´de yaptıgı acıklamalardan kesitler. Tokinin kasasından 310 tl para cıktı. Biz risk aldık belki bize dava açabilirler toki stad yapmaz konut yapar. Gs taraftarı guzide bir taraftardır. gs inşallah bu stad da coşar inşallah. biz 3 yaşımızda sarı ve kırmızıyı ögrendik. benden özür dilemeyin ( abdurrahim albayrak´a ithafen) ben bu camianın taraftarıyım Evet şaka degil. Dünkü olaylardan sonra halen bunları cıkıp söylüyor. Bu ülkeyi kimler yönetiyor inanamıyorum şaka olmalı. Nasıl bir lobidir bu devletsaray !!!! *********** Galatasaray 10 gün sonra TT Arena’yı teslim alacakBu nottan, Galatasaray’ın Ali Sami Yen üzerindeki henüz süresini tamamlamamış, 36 yıllık üst kullanım hakkını 310 milyon liraya TOKİ’ye devrettiğini anlıyoruz. Metin aynen şöyle: Mülkiyeti Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne ait 34.640 metrekare yüzölçümlü taşınmaz, toplam 68 milyon 600 bin dolar kira bedeli ile aşağıda belirtilen hususların yerine getirilmesi karşılığında 49 yıl süreyle tahsis edildi. Galatasaray ile Genel Müdürlük arasında bu amaçla yapılan sözleşmede, Ali Sami Yen Stadı’nın Kulüp tarafından yıkılıp, yeniden yapılması ve Büyükçekmece Gürpınar’da 15 bin seyircili stat yapılması hususları Galatasaray Kulübü’nün yükümlülükleri arasında yer aldı. Ancak stadın yıkılarak yenisinin yapılması ve Büyükçekmece Gürpınar’da 15 bin seyircili stat yapılması hususlarındaki yükümlülükler kulüp tarafından yerine getirilmedi. Bunun üzerine mevcut protokol karşılıklı olarak feshedilerek, Ali Sami Yen’in arazi TOKİ’ye devredilmiş, tüm giderleri TOKİ tarafından karşılanmak üzere Seyrantepe Stadyumu’nun yapımı hüküm altına alınmıştır. Seyrantepe Stadyumu, TOKİ tarafından 310 milyon TL harcanmak suretiyle inşa edilerek, 13 Ocak 2010 tarihinde Genel Müdürlüğe teslim edildi. Şartlar değişmedi Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Tesisler Daire Başkanı Hasan Hüseyin Şen’e “Tesisi Galatasaray’a ne zaman teslim edeceksiniz? Galatasaray ile yaptığınız protokole ek bir düzenlemeye gidecek misiniz?” diye soruyorum. Şen “Açılış yapıldı ama tesiste maç oynanmasına engel olmamakla birlikte, birkaç küçük eksik var. Bunların giderilmesine çalışıyoruz; sanırım 10 gün içinde devir işlemleri gerçekleşir” diyor. Protokolle ilgili ayrıntılara girmeyen Şen “Stadyumda Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne ayrılacak protokol koltuk kontenjanı, ödenecek bedeller; stadyumun milli maçlar ve Genel Müdürlüğün maç organizasyonlarına tahsis edilmesi gibi konular üzerinde çalışıyoruz” açıklaması getiriyor. Açıkça GS’ye açılıştaki protestoların faturası çıkacak mı? Şen “Öyle bir şey olmayacak, daha önce neler üzerinde anlaşmaya varıldıysa, o konuları kapatacağız” karşılığını veriyor. Stadın üstü GS’ye ait Galatasaraylılar 50 bin kişilik stadın üzerinin kapanıp, kapanmayacağını da merak ediyorlar... Şen “Projeye göre, stadın üzerini müteahhit kapatacaktı. Ancak GS, inşaat süreci içinde tesiste bazı iyileştirmeler, lüks eklemeler talep etti. Bunların karşılığında da stadın üstünün kapanması şartından vazgeçti. Artık bundan sonrası GS Kulübü’ne kalmış” bilgisini veriyor. Erdoğan Bayraktar’ın vurguladığı “yükümlülükler” meselesine geri dönecek olursam, Şen yerine getirilmeyen şartlara vurgu yapıyor: - Ali Sami Yen’i 1997-2046 dönemi için toplam 68 milyon 600 bin kira bedeli ile devrettik. Alacağımız kira bedelini Galatasaray’ın Spor Toto gelirinden icra yoluyla tahsil ettik. - Ali Sami Yen’i yıkıp, yerine yeni bir stat yapmadılar. - Büyükçekmece’de 15 bin seyirci kapasiteli stat inşası gerçekleşmedi. Bu üç nedenden dolayı, 2007 yılında GS ile aralarındaki protokolün karşılıklı olarak feshedilerek; TOKİ’nin devreye girdiğini ve yeni sürecin başladığı ifade ediliyor. ************** |