5 Eylül 2014 Cuma

Finans adaletsizlikleri ve Fenerbahçe

Aşağıda 4 büyük kulübün yabancı kaynak kullanımı bulunuyor. Tablodaki rakamların anlamı: Fenerbahçe dışındaki Sportif A.Ş.lerin kendi ticari faaliyeti kendisine yetmiyor ve sürekli borçlanmak zorunda kalıyor.
2012 ve 2013 Yıllarına Sportif Şirketlerin Kullandıkları Yabancı Kaynaklar (detay için resme tıklayın)
fonfinans_t
(*) Aslında bu rakam Trabzonspor A.Ş’de daha yüksek, 85.286.751 TL. Ancak geçmişte giderlerin kulüpte olduğu dönemde SPK tebliğlerine aykırı olarak kulübe aktarılan fonlar nedeniyle, kulüpten A.Ş’ya aktarılan ve borç ödemesi olarak görünen kaynağı belirsiz 45.182.881 TL’lık nakit yabancı fon kullanımı olarak görünmüyor.
 
Fenerbahçe Futbol A.Ş. dışında önümüzdeki 3-5 yıl içinde bugün olduğu çizgide faaliyetini ve varlığını devam ettirebilecek, transfer yapabilecek sportif şirket yok.
Önlerinde iki yol var: Ya batacaklar ya da bugünkü giderlerini yarıya indirecekler. 
Bunun anlamı şu: Önümüzdeki 3-5 yıl içinde Fenerbahçe açık ara rakipsiz kalacak, yani tek rakibi kendisi olacak (3 Temmuz Süreci hariç hep öyle oldu zaten. 3 temmuzda anladık ki devlet de Fenerbahçe’nin rakibi imiş)
Durumu en vahim olan kulüp ise Galatasaray. Mevcudu sürdürmesi için her yıl dışarıdan 239 milyon TL para bulması gerekiyor. (Buna Şampiyonlar Ligi gelirinin dahil – stat gelirinin dahil olmadığını düşünürsek) Önümüzdeki dönemde stat gelirleri durumu değiştirmez. Galatasaray Şampiyonlar Ligine gidemezse yılda yaklaşık 250 milyon TL yabancı kaynağa, yani krediye ihtiyacı var.
Umarım geçmişte olduğu gibi Fenerbahçe kendi hataları ile avantajını rakiplerine kaptırmaz.
Fenerbahçe Yönetimine ciddi görevler düşüyor:
* Sermaye Piyasasında, geçmişte olduğu gibi doğrucu davut olup faturayı Fenerbahçelilerin sırtına yüklememeli. Ya Galatasaray’ın tüm usülsüz SPK  hamlelerini tekrar etmeli (ki bu karakterinde yok), ya aynı avantajı Fenerbahçe’nin de kullanmasını sağlamalı, ya da başkalarının haksız şekilde kullanmasına engel olmalıdır.
(buna Trabzonspor’un açıklanamayan paraları başta olmak üzere diğer kulüplere BIST ve SPK nezdinde tanınan ayrıcalıklar dahil)
* Rakipleri vergi ödemiyorsa Fenerbahçe de ödememelidir.
* Rakipleri sürekli al takke ver külah koltuk devredip haksız rekabet yaratırken susmamalı, “Kombineleri” taraftarına devrederek KDV ödememeli ya da diğerlerinin ödemesini sağlamalıdır.
* Bu adaletsizlikleri, kulübün maruz kaldığı engellemeleri halka anlatmalı ve paylaşmalıdır (lise arazisi karşılığında okullar yaptırıp teslim etti – hala izin yok, kolej arazisini satın almak istedi – yeni değerlemeler yaptırılarak sürekli fiyat yukarı çekildi, üniversite projesi – onaylanmıyor, vb.)
İktidarlar değişti, ama Fenerbahçe’nin yıllardır cevapsız kalan tek bir talebi var: Yasalar, kurallar, yönetmelikler herkese eşit şekilde uygulansın. Hem sahada hem saha dışında. Ama 3 Temmuzla beraber yürütülen “finans operasyonu” ile Fenerbahçe’ye ciddi maddi zarar verildi,  Galatasaray ve Trabzonspor aynı oranda korunup yasalar hiçe sayıldı.  Tüm sorumluluk ve vebal hükümetin kurum, kuruluş ve yetkililerinindir. Yaratılan artı ve eksi mali farkın telafisi neredeyse imkansız. Ve hiç rahatsızlık duymadıkları da ortada. Zira geriye dönük hiç bir yasal işlem başlatılmadı.
Fenerbahçe’nin sorumluluğu halkadır. Bunu kimse unutmamalı.
http://www.tirajik.com/finans-adaletsizlikleri-ve-fenerbahce/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

 

ANTİBUKALEMUNSPOR Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger