Adnan Ertürk’ten Galatasaray’a Vergi Kıyağı
AKP hükümeti Galatasaray’ın Mecidiyeköy’deki Mülkiyeti devletin olan Ali Sami Yen stadına karşılık Seyrantepe’deki TT Arena Stadyumunu yapmış ve Galatasaray’ın cebinden tek kuruş para çıkmadan yeni bir stada sahip olmuştu. Ancak görülen o ki AKP hükümetin Galatasaray’a tek kıyağı bu olmamış ve de olmayacak gibi.Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Vergi Müfettişleri 2014 yılında Galatasaray’ın 2011 ve 2012 yılı hesaplarını incelediler. Ancak şaşırtıcı şekilde Galatasaray’ın 2007 yılında Maliye Bakanlığı tarafından yapılan inceleme sonucunda tenkit edilen hususların Maliye Bakanlığının görüşleri doğrultusunda değiştirmediği kendi bildiği yöntemde uyguladığı görüldü. Bunun üzerine Vergi Müfettişleri Galatasaray’a 55 milyon TL vergi aslı, 70 Milyon vergi ziyaı cezası olmak üzere toplam 125 milyon TL vergi cezası kesti.
Ancak Gelir İdaresi Başkanlığından alınan haberlere göre; Vergi Müfettişleri tarafından Galatasaray’a kesilen toplam 125 Milyon vergi ve cezasının, 55 Milyon TL vergi aslının %90’ının silinerek 5 Milyon TL’nin ödenmesi, ayrıca kesilen 70 Milyon TL vergi ziyaı cezasının tamamının silinmesi üzerinde Galatasaray 2’nci Başkanı Eski Maliye Müfettişi Adnan NAS ile Eski Maliye Müfettişi olan Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk’ün anlaştığı, hatta Başkan Adnan ERTÜRK’ün bu konuda üstadını kırmayacağı konuşuluyor.
Diğer taraftan Gelir İdaresi Başkanlığında çalışan Daire Başkanları ile Grup Başkanları Galatasaray’ın sonucu belli bu uzlaşmasına girmek için birbirleri ile yarıştıkları söyleniyor. Çünkü uzlaşma komisyonu sonucunda Galatasaray’a yapılacak bu iyiliğin karşılıksız kalmayacağı biliniyor.
Zira Maliye Bakanlığı tarafından 2007 yılında yapılan incelemenin sonucunda kesilen yüksek tutarlı vergi ve cezasının bugünkü İstanbul Defterdarı olan Fahrettin ÖZDEMİRCİ’nin de üyesi olduğu merkezi uzlaşma komisyonu tarafından vergi ve cezasının %90’ı silinmek suretiyle Galatasaray’a iltimas geçtiği biliniyor. Hatta bu olayın Fahrettin Özdemirci için bir dönüm noktası olduğu ve bürokrasi içerisinde yükselmeye başladığı da konuşulanlar arasında.
http://www.durustkamu.in/adnan-erturk-ten-galatasaray-a-vergi-kiyagi-haberi
Eski SPK başkanı Cimbom'da
Galatasaray Sportif A.Ş’nin yönetiminde yer alan 4 profesyonel yönetici, daha önce üstlendikleri görevlerle dikkat çekiyorlar...
Galatasaray’da Fatih Terim’in görevine oybirliğiyle son verip yerine İtalyan Mancini'yi getiren Sportif A.Ş’nin yönetiminde 4 profesyonel yönetici bulunuyor. Eski SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) başkanı Doğan Cansızlar ile Yıldız Holding’in Mali Grup Başkanlığı görevini sürdüren Mehmet Atilla Kuruma da bu isimler arasında...
Dün açıklanan demokratikleşme paketine kadar Türkiye’nin son bir aydır bir numaralı gündemi Galatasaray ve Fatih Terim olmuştu. Terim’in 4 maçlığına Milli Takım hocalığına getirilmesinin ardından, Galatasaray’ın 3 Eylül’de sözleşmeyi 2 yıl uzatma girişimiyle devam eden süreç 24 Eylül’de Terim’in görevden alınmasıyla sona erdi. Bu süreçte her iki tarafın da karşılıklı suçlamaları gündeme damga vururken, Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal yaptığı her açıklamada “profesyonelleşme' ve 'kurumsallaşma'ya dikkat çekti.
Fatih Terim’in görevine son verilmesiyle ilgili kararın ‘yönetim kurullarında’ oybirliğiyle alındığı açıklandı. Galatasaray’da Terim’in gönderilme kararı, gerek dernek yönetim kurulunda, gerekse futbol takımını da bünyesinde bulunduran Galatasaray Sportif A.Ş’de oylandı. Galatasaray’da Sportif A.Ş’nin yönetim kuruluna, son dönemdeki yapılanmayla 4 profesyonel yönetici alındı.
ESKİ SPK BAŞKANI
Terim’in sözleşmesinin feshedilmesine oybirliği ile karar veren Sportif A.Ş’nin yönetim kurulunda Adnan Nas, Mehmet Bahadır Kaleağası, Mehmet Atilla Kuruma ve Suat Sarı profesyonel yönetici kimliğiyle yer alıyor. Yönetim kurulunda ayrıca Doğan Cansızlar da bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor. Cansızlar, Sportif A.Ş’de Denetim Komitesi’ne ve Kurumsal Yönetim Komitesi’ne başkanlık ediyor.
Hürriyet'te yer alan analize göre, SPK ile sermaye arttırım sürecinde sorunlar yaşayan Galatasaray Sportif A.Ş, yönetim kuruluna giren eski SPK başkanı Cansızlar, Yeminli Mali Müşavirlik ve Sermaye Piyasası Lisans belgelerine de sahip. Cansızlar altı yıl süreyle (2000-2006) Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı görevini tamamladıktan sonra kendi isteğiyle emekliye ayrılmıştı.
TÜSİAD’DAN TRANSFER
Denetim Komitesi’ne üye olarak atanan isim ise Bahadır Kaleağası... Kaleağası, Sportif A.Ş’de oluşturulan Riskin Erken Saptanması Komitesi’nde de başkanlık görevini yürütüyor. Galatasaray Lisesi mezunu olan Kaleağası, 2008 yılından beri Brüksel, Berlin, Paris, Washington DC ve Pekin’de temsilcilikleri bulunan TÜSİAD’ın dış etkinliklerini kapsayan Uluslararası Koordinatörü olarak görev yapıyor.
Kurama yönetimde
Sportif A.Ş’de profesyonel olarak görev yapın diğer bir isim ise Mehmet Atilla Kurama... Kurama da Sportif A.Ş’de Riskin Erken Saptanması Komitesi’nde üye olarak görev yapıyor. Ülker Grubu’nun çatı şirketi Yıldız Holding’in Mali Grup Başkanlığı görevini sürdüren Kurama, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği, İstabul Ticaret Odası ve YASED’in de (Yabancı Sermaya Derneği) üyesi. Kurama ayrıca Türkiye Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulu üyeliği de yapıyor.
Nas profesyonel
Real Madrid maçı sonrası Fatih Terim için “Gitsin Fenerbahçe’yi de çalıştırsın” dediği iddia edilen Adnan Nas da Sportif A.Ş’de profesyonel olarak yönetim kurulunda. PricewaterhouseCoopers Yeminli Mali Müşavirlik firmasının kurucu ortağı ve yönetim kurulu başkanı olan Nas, Galatasaray Sportif AŞ’de Riskin Erken Saptanması Komitesi’nde üye. Sportif AŞ’de profesyonel bir diğer isim ise, İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi Suat Sarı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (1985-1994) İstanbul Trafik sinyalizasyon sisteminin kurulumunda proje lideri/kontrol mühendisi olarak çalışan Sarı, Havaş ve Çelebi Holding’de de görev yaptı.
Galatasaray Sportif Yönetim Kurulu
Ünal Aysal: Başkan
Adnan Nas: Profesyonel Yönetici
Doğan Cansızlar: Bağımsız Üye
Mehmet Bahadır Kaleağası: Profesyonel Yönetici
Murat İlbak: Yönetim Kurulu Üyesi
Mehmet Atila Kurama: Profesyonel Yönetici
İlhan Helvacı: Yönetim Kurulu Üyesi
Ural Aküzüm: Denetçi
Suat Sarı: Profesyonel Yönetici
Riskin Erken Saptanması Komitesi nedir?
Pay senetleri borsada işlem gören şirketlerin yönetim kurulları, şirketin varlığını, gelişmesini ve devamını tehlikeye düşüren sebeplerin erken teşhisi, gerekli önlemler ve çarelerin uygulanması ve riskin yönetilmesi amacıyla, uzman bir komite kurarak sistemi geliştirmekle yükümlü tutuldu. Bunun için de Riskin Erken Saptanması Komitesi kurulması zorunluluğu getirildi. Denetim komitesi yönetimi gözetlerken, bu komite sadece risklere odaklanıyor.
Read more: http://www.finansgundem.com/spor/eski-spk-baskani-cimbom_da-512580.htm#ixzz3FLu2SiJ9