17 Eylül 2012 Pazartesi

SPK’yı denetleyenler nerede


Sermaye Artırımı yasaldır ve herkes yapabilir. Kimsenin ne bunu eleştirmeye ne de bu işlemi olumsuz göstermeye hakkı yoktur. Ancak Galatasaray Sportif A.Ş. ve Galatasaray Spor Kulubü tarafından yapılan işlemlerin uygulanış biçimi, yasa ve SPK tebliğlerine aykırıdır:
1 – Galatasaray Spor Kulübü Derneği ile Galatasaray Sportif A.Ş.’nin yöneticileri aynıdır. Sermaye artırımı, bugunden yarına uygulanacak bir karar değildir. Çok uzun süre önce alınmış olması gereken stratejik hamledir. Üst üste iki kere yapılması da planlı bir eylem olduğunu apaçık ortaya koymuştur.
Sermaye Piyasası Kanunu madde 47/A ‘ya göre “hissenin değerini etkileyebilecek bilgileri önceden öğrenip bunları kamuoyundan saklayarak menfaat sağlamak” 5 yıla kadar hapis cezasını gerektiren ve verilen zararın 3 katı kadar para cezasına hükmedilebilecek bir suçtur.

Galatasaray Spor Kulübü Derneği yöneticileri, Galatasaray Sportif A.Ş. yönetiminde olmalarından dolayı sermaye artırım bilgilerine kamuoyundan önce sahip olmuşlardır. Bu avantajı kullanarak Galatasaray Spor Kulübü Derneği hisse satarak hem hisse değerinde sermaye artırımının getirdiği mali külfet nedeniyle oluşan düşüşten, hem de iki sermaye artırımında oluşacak yaklaşık 100 milyon TL mali külfetten korunmuştur. Bu açık bir “İÇERİDEN ÖĞRENENLERİN TİCARETİ (insider trading)” vakası olup suçtur.
2- İkinci husus ise Galatasaray Spor Kulubü Derneğinin sermaye artırımına katılma şeklidir. Küçük yatırımcı nakit olarak artırıma katılırken, zaten kulübe ait olan (ticaret sicilinde açık olarak görülmektedir) stadın biletlerini Futbol takımının sahibi Galatasaray Futbol A.Ş.’ye satmıştır. Bu açıkca manipülatif ve gayri ticari bir uygulamadır. Dünyanın hiç bir yerinde bir futbol takımı kendi maçlarına bilet almaz. Galatasaray Sportif A.Ş.’ye ait futbol takımı maçlarını nerede oynasa para kazanacakken kendi maçları için tam 447 milyon TL ödeyerek bilet almıştır.
Üstelik bu biletlerin bedeli 16 yılda tahsil edilecek olup, tahsil edilip edilmeyeceği de belli değildir.
Bu açıkca yatırımcının dolandırılmasıdır.
3- Galatasaray Sportif A.Ş.’nin yatırımcıyı korumak için SPK tebliğleri gereği atanmış iki tane Bağımsız Yönetim Kurulu üyesi var: Mehmet Ali Birand ve Ümüt Gürtekin. İkisi de Galatasaray Divan Kurulu üyesi ve bağımsız olmadıkları açık. İki sermaye artırım kararına da olumlu oy kullandılar. Olumlu oy kullanmasalar sermaye artırımları olmayacaktı. Galatasaray’dan taraf oldukları için küçük yatırımcının zarar görmesine dönük karara imza attılar. Ümüt Gürtekin ve Mehmet Ali Birand’ın durumları “Bağımsız Yönetim Kurulu” üyeliği kriterlerini karşılamıyor.
 

ANTİBUKALEMUNSPOR Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger