Galatasaray Yönetimi, genel kuruldan hisse artırımı için yetki almıştı. Son olarak 18 Haziran'da bu yetkiyi kullanmış ve yüzde 400 oranında bedelli artırıma gitmişti. 1 TL olan beher hisse için rüçhan hakkı kullanım bedeli de 25 lira olarak belirlemişti. Galatasaray Sportif AŞ, dün de benzer bir hamle yaptı.
KAP'a gönderilen yazıda, şirketin ödenmiş sermayesinin 13 milyon 940 bin 421.90 TL'den yüzde 300 oranında artırılarak 55 milyon 761 bin 687.60 TL yükseltilmesine karar verdi. Bu açıklamanın ardından hisseler yüzde 10.81 oranında değer kaybederek 49.50 TL fiyatla tabana vurdu. Artırımla birlikte şirketin kasasına yaklaşık 418 milyon TL girecek.
Bu artırımın ardından, yatırımcıların ellerindeki hisseyi tutmak için 1 hisse başına 30 TL vermeleri gerekiyor. Şirkete ortaklıkları bulunan küçük yatırımcılar, işte bu nedenle isyan etti. Hisselerinin büyük değer kaybettiğini belirten küçük ortaklar, bu artırımın iptali için SPK'ya başvurmaya hazırlanıyor.
'Yatırımcıları da düşünüyoruz'
Galatasaray Başkan Yardımcısı ve mali işlerden sorumlu yönetici Refik Arkan, yapılan hisse artırımıyla ilgili bilgi verdi. Bu konudaki eleştirileri yanıtlayan Arkan şunları söyledi: “İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) genel beklenti yatırımcıların kısa sürede kâr etmesi üzerinedir.
Yatırıcımların çoğu, bir hisse senedi aldıktan sonra onun temettü dağıtmasını beklemeden değerini bulduğu zaman satma üzerine işlem yaparlar. Bizim de hisselerimizin durumu ortada. Geçtiğimiz aylarda yaptığımız sermaye artırımından sonra hisselerimiz değer kazanmıştır. Bu durumdan hem küçük, hem de büyük yatırımcılarımızın fazlasıyla memnun olduğunu düşünüyoruz.
Bugün (dün) yapılan sermaye artırımı da daha ziyade Galatasaray Sportif'in kontrolünde ve planlarında olan bir süreçtir. Herkes şundan emin olmalıdır ki hem Galatasaray'ın, hem de yatırımcılarımızın menfaatleri doğrultusunda çalışılmaktadır."
UZMANLAR NE DİYOR?
Ahmet Çelik (Posta Ekonomi Müdürü)
Ahmet Çelik (Posta Ekonomi Müdürü)
Bedelli sermaye artırımına katılmak istemeyen yatırımcılar Galatasaray hisselerinde satışa giderken piyasada alıcı olmaması nedeniyle sert kayıplar gözleniyor. Galatasaray, taraftarlara yük olmadan ortakları üzerinden para toplayarak sermaye artırdı. Yönetim bu sermaye artırımıyla Beşiktaş ve Trabzon'un özsermayesinden daha iyi bir özsermayeye sahip olacak. Tabi bu bedelli sermaye artırımı 3-4 ay sürebilir. Sermaye Piyasası Kurulu'dan (SPK) onay alınması gerekiyor. Bir yıl içinde iki kere yüksek miktarlı sermaye artırmını SPK'nın olumlu karşılamama ihtimali de var.
Ruhi Sanyer (Businessweek Yayın Danışmanı)
Galatasaray yetkililerinin bu hamlesi, kulübe kaynak yaratılmak için yapılmıştır. Bu gelirle kulübün borçları azalacaktır. Geçmişte 2 şirketin birleşmesiyle zaten bu sinyal de verilmişti. Genelde zarar gören küçük yatırımcı, bu sermaye artırımında da yine zarar gören taraf olacaktır. Galatasaray halka arz edilirken de yanlış bir sistem ile işe başlanmıştır. Para kazanmak için şirket hissesi alan küçük yatırımcı, genelde kaybeden taraf olmaya devam edecektir.