20 Şubat 2013 Çarşamba

'Bağış'a 30 bin dolar indirim (!) !!!!


Galatasaray, TT Arena'daki localarını 3.5 yıllığına yeniden satışa çıkardı. Loca sahiplerine gönderilen mektup ise kafa karıştırdı

SEFER YÜKSEL - HT EKONOMİ
 TT Arena'daki localarını şubat ayı başında 3.5 yıllığına yeniden satışa çıkaran Galatasaray yönetimi, loca sahiplerine yeni fiyatlarını mektupla gönderdi. Ancak Galatasaray'ın hak sahiplerine yenileme için gönderdiği mektupta iki ayrı fiyat seçeneği sunması dikkat çekti. Galatasaray yönetiminin gönderdiği mektupta locaların 3.5 sezonluk toplam yenileme bedelinin bağış+faturalı olması durumunda 209 bin 160 dolar, yüzde 100 faturalı olması durumunda ise 239 bin 160 dolar olduğu belirtiliyor. Yani faturasız (vergisiz) seçenek tercih edenler, faturalı loca sahiplerine göre 30 bin dolarlık indirim almış olacaklar.
199 BİN DOLARI BAĞIŞ MAKBUZU
Bu farkın nedeni ise locaların sahipliğinde gizli.TT Arena Stadı'nda toplam 194 loca bulunuyor. Bilindiği gibi bu locaların 140 tanesi Galatasaray Kulübü'nden borsada işlem gören Galatasaray Sportif A.Ş-Ve devredilmişti. Daha sonradan yapılan ve yazın tamamlanan 54 loca  ise Sportif A.Ş.'ye henüz devredilmiş değil. Dolayısıyla kulübün malı olarak görünüyor. Bu locaların 2014 yılında Sportif A.Ş.'ye devredileceği belirtiliyor. Hal böyle olunca Galatasaray aynı zamanda kamu yararına dernek olduğu için, bağış adı altında 54 tane locayı makbuz karşılığı satabiliyor. Bu locaları satın alan herhangi bir şirket de, kamu yararına derneklere yaptığı bağışlan kârının yüzde 5'ine kadar vergiden düşebildiği için, herhangi bir vergi ödemiyor. Gelen bilgilere göre bağış+faturalı olarak yapılacak satışlarda 10 bin dolarlık kısım derneğe faturalı, kalan 199 bin dolarlık kısım İse bağış makbuzlu olacak. Galatasaray'ın yaptığı bu bağış ve fatura sisteminin 31 Martta sona ereceği öğrenilirken, gelen mektupta 2014 yılından İtibaren, stat gelirlerinin hepsi Sportif A.S.'ye aktarılacağından dolayı artık satışların hepsinin yüzde 100 faturalı olmak zorunda olduğu bilgisinin verildiği kaydedildi.
3.5 YILDA 85-90 MİLYON DOLAR GELİR BEKLENİYOR
 TT Arena Stadı gelirleri uzun yıllar finansal sıkıntı çeken Galatasaray'ı adeta ihya etti. Son derece modern olan stadın özellikle VİP koltukları ve loca satışlarından elde edilen gelirler Avrupalı rakiplerle yarışacak cinsten.
Galatasaray yönetiminin, yapacağı bu yeni satışlarla 3.5 yıl için sadece loca satışlarından beklediği gelir ise 85-90 milyon dolar seviyelerinde. Bu rakam da kısa vadeli finansman arayan Galatasaray yönetimine rahat bir nefes aldıracak.
 SPK DURUMA TEPKİ VERECEK Mİ?
Galatasaray'ın bu satışına geçtiğimiz günlerde bedelli sermaye artırımına vize vermeyen SPK'nın nasıl tepki göstereceği merak ediliyor. Çünkü kulüp loca gelirlerini Sportif AŞ.'ye devretmişti. Ancak söz konusu 54 loca o dönemde bitmediği için dışarıda kalmıştı. SPK'nın bu localar tamamlanınca hemen devir yerine önce satışa çıkması, devri ise sonraya bırakmasının SPK'nın tepkisine neden olabileceği belirtiliyor.
Uzmanlar satış için 'Yasal ama etik değil' diyor
Galatasaray'ın loca satışında izlediği faturalı-fatura+bağışlı sistemini Türkiye'nin önde gelen vergi uzmanlarına sorduk. Uzmanlar, vergi hukuku açısından konuyu değerlendirdi ancak konu Cimbom olduğu için görüşlerin isim kullanılmadan yazılmasını istediler. Hukukçular, satış sistemini ‘vergiden kaçınma' olarak değerlendirdiler. 'Bağış' olan şeyin karşılıksız olması gerektiğine de dikkat çeken uzmanlar, spor kulüplerinin dernek statüsünde olduğu için bu tip yollara başvurduğunu belirterek yapılanın "yasal olsa bile etik olmadığını" söylüyor. Eski Galatasaray Başkanı Adnan Polat bedelli artırımıyla ilgili "Burada Galatasaray'ın yasal olarak bir kusuru yok. Bir etik dışı hareket olduğunu söyleyebiliriz" demişti.
http://ekonomi.haberturk.com/is-yasam/haber/820739-bagisa-30-bin-dolar-indirim

 

ANTİBUKALEMUNSPOR Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger