6 Şubat 2013 Çarşamba

G.Saray sermaye artırımında olay bu mudur?


Açıl Sezen     
Açıl Sezen


Spor hisselerine yatırım yapmak, bu ülkede Rus ruleti oynamakla eşdeğer.
İzan yok, kural yok, doğru bilgilendirme yok, zaten sanırım doğru bilgilendirmeye ihtiyaç da yok.

Kulüp yöneticileri kafalarına göre ligden çekilme, naklen yayın havuzundan çıkma tehditleri savurabiliyor. Spor basınındaki arkadaşlarımız ise Sermaye Piyasası Kanunu'ndan habersiz, her transfer döneminde yüzlerce milyon dolarlık transfer haberini doğrulatma ihtiyacı olmadan yazabiliyor. Yaşanan bu kadar sorunlu sürece, bu kadar büyük kayıplara rağmen, hala bu hisselere giden yatırımcı için, söyleyebileceğim bir şey yok. Çünkü bu normal risk iştahıyla açıklanacak bir durum değil, bizzat gönüllü olarak Rus ruleti masasına oturmak.

Bugünkü noktayı görünce, insan ister istemez “Keşke bu kulüplerin halka açılmasına hiç izin verilmeseydi” diyor.

Gelelim işin özeline...
 
Galatasaray Sportif'in halka arzıyla ilgili süreç, dün itibariyle yeni boyut kazanmış durumda.

Önce Cuma günü SPK Bülteni'nde yayınlanan bir metin doğrultusunda Galatasaray Sportif'in sermaye artırımına nakden katılmadığı gerekçesiyle izin verilmediği belirtildi.
Herkes başvuru reddine takılmışken, gerekçesi üzerinde çok fazla yorum yapılmadı.
 
Sermaye artırımına nakden katılmak aslında işin sadece küçük bir detayı idi. Böyle olduğu da zaten bir gün içinde belli oldu.

SPK özetle dedi ki, "Sermayeyi 13.9 milyon liradan 55.7 milyon liraya çıkarırken gereken parayı küçük yatırımcıdan alacaksın, sonra bunu artırımın içindeki kendi payın olarak kullanacaksın. Ben buna izin vermiyorum, sen de nakit para koy."

Galatasaray da dedi ki, "Hay hay. Gider bir bankadan bunun için çok kısa vadeli krediyi bulurum. Sermaye artırımına nakden katılırım. Parayı toplarım. Sonra, o topladığım parayla götürür aynı gün o krediyi kapatırım."

Zaten bunun için de aynı gün gitti, bir bankadan krediyi buldu, ertesi gün de SPK'ya başvuru yaptı.
Her banka bu krediyi kolayca verir.
 
Galatasaray Sportif'in halka arzıyla ilgili olarak SPK, deyim yerindeyse "Dostlar alışverişte görsün..."hesabı bir ret verdi.
Oysa ki Galatasaray'ın sermaye artırımıyla ilgili sorulması gereken sorular şunlardı:
 
1) Galatasaray Sportif, ilk sermaye artırımı aşamasında da aynı şekilde hareket etti. Madem bu kez karşı çıkıyorsunuz, o zaman neden karşı çıkmadınız? SPK ret vermese Galatasaray bu sermaye artırımına katılacak parayı nereden bulacaktı? O para zaten önceki sermaye artırımında yatırımcıdan toplanan paraydı.
 
2) Galatasaray Sermaye artırımındaki temel sorun, rüçhan hakkı kullanımının 1'e 10 kat olarak belirlenmesiydi. Yani her hisse sahibi, elindeki 1 liralık hissesinin aynı ortaklık payına işaret edebilmesi için 10 lira ödemek zorunda kalacak. Sermaye Piyasası Kurulu kararında buna yönelik tek bir şey yok. Asıl amacı olan sermaye seviyesine çıkana kadar bu yöntemle küçük yatırımcının elindeki hisseyi alabilir. Bunun ardından çok kısa süre içinde bir sermaye artırımı daha geleceğinden emin olabilirsiniz.
 
3) Galatasaray Sportif ile ilgili en büyük problem, zaten davalık. Tribün ve loca gelirlerinin Dernek bünyesine alınması, bunun şirket birleşmesi esnasında kamuoyundan gizlenmesi, izahnameye konulmamış olması, bu bilginin yatırımcıya ancak aradan 2 yıl geçtikten sonra "Pardon" denilerek bildirilmiş olması.

Bunu Türkiye'de hangi halka açık şirket yapsa yöneticileri SPK'dan ceza alırdı.

Düşünebiliyor musunuz, Tüpraş'ın en büyük gelir kalemlerinden birini yatırımcıdan gizleyerek başka bir yere aktardığını? Ve bunu iki sene sonra açıkladığını? Yer yerinden oynardı.

Tüpraş ile Galatasaray Sportif'in SPK açısından ne farkı var?

Sözkonusu futbol olunca maalesef işler böyle yürümüyor.
 
Senaryomu sizinle de paylaşayım...

Galatasaray Sportif bu sermaye artırımını rahatlıkla yapar.

Üstüne bir sermaye artırımı daha yapar. Orada da rüçhan hakkı en az 1'e 10 olur.

Küçük yatırımcı kazık üstüne kazık yer.

(O artırımdan sonra "Bu hisse bölünecek" diye birçok yatırımcı koşa koşa Galatasaray Sportif hissesi alır.)

Sonra ne olur biliyor musunuz?

Bence Galatasaray muhtemelen o kadar sermayeyi artırdıktan sonra bir ikincil halka arzla tekrar piyasaya gelir.

Ve bizim yatırımcımız uslanmaz, gider gene spor hissesi alır.

http://www.thelira.com/yazar/23/acil-sezen/2219
 

ANTİBUKALEMUNSPOR Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger