25 Ocak 2013 Cuma

GALATASARAYDAN YATIRICIMLARA YÜZYILIN KAZIĞI


Arkadaşımız efemberk  ''GS DİVAN TOLANTISINDAN ANA BAŞLIKLAR (!) '' isimli bloğunda Galatasaray ın içinde bulunduğu ekonomik durumun profilini anlatmıştı.Galatasay Spor Kulübünün bu zor koşullardan nasıl kurtulmaya çalıştığını anlatan bir bloğu ankarald  nickli arkadaşımız bana yolladı.Bende hak-adalet savunucusu olan Galatasarayın nasıl refaha ermeye çalıştığını anlatan bu yazıyı aşağıya aktarıyorum.
          Galatasaray’ın düştüğü durumu, vergi borçlarını dahi ödeyemediğini, Avrupa Kupalarına katılım lisansını almakta zorlanacağını burada daha önce yazmıştım. Dün Gs Sportif A.Ş.’den herkesi şaşkınlığa uğratan bir açıklama geldi: Şirketin içinde bulunduğu durumdan çıkması ve kaybedilen sermayenin geri koyulabilmesi için “%9.900 oranında Bedelli Sermaye Artırımı” yapılmasına ve şirket sermayesinin 2.788.084 TL’den 278.808.438 TL’ye yükseltilmesine karar verilmiş. Oluşan şaşkınlığın nedeni şu ana dek bu kadar yüksek oranda bir bedelli sermaye artırımının hiç görülmemiş olması. Eğer SPK tarafından gerekli izinler verilirse, artırılan 276.020.354 TL’nin 124.209.159 TL’lik kısmını şirket hisselerini elinde tutan yatırımcıların ödemesi gerekecek.
         Olaylar aslında 2011 yılının Ağustos ayının sonlarına doğru başladı ve Gs Sportif A.Ş.’nin ana ortağı Galatasaray Spor Kulübü Derneği şirketteki hisselerini İMKB’de satmaya başladı. Bu satışlar 2012’nin başına dek devam etti ve dolaşımdaki hisse senetlerinin oranı %15’ten %45’e kadar yükseldi. Yani bu 4 aylık dönemde Galatasaray Spor Kulübü Derneği Gs Sportif A.Ş.’nin %30 civarındaki hissesini İMKB’de satarak 100 Milyon USD’nin üzerinde gelir elde etti. Kulübün mali durumu o kadar kötüydü ki, bu hisse satışlarından gelecek paraya ihtiyaç duyulduğu herkes tarafından biliniyordu ve bu durum sürpriz olarak karşılanmadı. Ancak kulübün nakit akışını devam ettirmek dışında bir amacı daha varmış meğerse Galatasaray yönetiminin: Yıllardır biriken zararı küçük yatırımcının sırtına yıkmak. Bu hisse satışları sayesinde hem 100 Milyon USD civarında gelir elde etmiş hem de bedelli sermaye artırımından gelecek parayı 3’e katlamış oldular. Eğer aynı orandaki sermaye artırımını Ağustos ayında, yani dolaşımdaki hisse oranı %15’lerde iken yapmış olsalardı halktan toplayacakları para 41.403.053 TL olacakken şimdi 124.209.159 TL elde etmeyi planlıyorlar.
          Şirketin hisselerinin %55’ini elinde bulunduran Galatasaray Spor Kulübü Derneği’nin sermaye artırımında normal olarak koyması gereken para ise 151.811.947 TL. Ancak Kulüpte böyle bir paranın olmadığını herkes biliyor. Buna da şöyle bir yol bulmuşlar: Galatasaray Spor Kulübü Derneği’nin intifa hakkına sahip olduğu Türk Telekom Arena’daki VIP koltuk ve locaların bir kısmının 2014-2030 yılları arasındaki gelirleri 218.436.440 TL karşılığında Gs Sportif A.Ş.’ye devredilmiş. Böylece yapılacak sermaye artırımında Kulübün koyması gereken para bu devir işlemi nedeniyle oluşacak alacaktan mahsup edilecek. Yani Kulüp para koymadığı gibi 66.624.493 TL alacaklı duruma geçecek.
         Aylardır medyada ETİKAHLAK diye kendini yırtan Ünal Aysal ve Adnan Öztürk’ün bu yapmaya çalıştıkların şeyin elle tutulur hiçbir yanı yok. Bu tamamen küçük yatırımcının kazıklanmasından ve yılların hesapsız harcamalarının, basiretsiz yönetimlerin hatalı kararlarının faturasının küçük yatırımcıya çıkartılmasından başka bir şey değil. Burada insanların aklına şöyle bir soru gelebilir? Yatırımcılar bedelli sermaye artırımına katılmak zorunda mı? Katılmazlarsa ne olur? Buna vereceğim cevap, evet katılmak zorundalar. Şöyle ki, bugün itibariyle 1 lot Gs Sportif A.Ş. hissesi 167 TL civarında. Elinde 1 lot hisse bulunduran kişinin sermaye artırımında ödemesi gerek tutar ise 99 TL. O kadar yüksek oranda bir sermaye artırımına gidiliyor ki bedelli sermaye artırımına katılmayacak olanların elindeki hisselerin değeri çöp haline gelecek. Yani ya 99 TL daha verecek yatırımcı, ya da elindeki 167 TL’den olacak. Eğer bir şekilde sermaye artırımına katılmayacaklar olursa da, bu hisselerle ilgili haklar Galatasaray Spor Kulübü Derneği tarafından kullanılacak (daha önce de yazdığım gibi herhangi bir nakit ödemeden). Yani satışından 100 Milyon USD civarında gelir elde ettikleri hisse senetlerini hiçbir bedel ödemeden geri almış olacaklar.
         Yakın dönemde Ünal Aysal’ın ve Adnan Öztürk’ün yaptığı açıklamalara baktığımızda, yaşanan bu gelişmelerin baştan beri Galatasaray Yönetimi tarafından planlanan bir operasyon olduğu ortaya çıkıyor. 2011 yılının Nisan ayında 400 TL olan şirketin hisse fiyatları (ki en yüksek 419 TL’yi görmüştü), %30 gibi çok yüksek bir hisse arzı neticesinde bugün 167 TL seviyesine gerilemiş durumda. O dönem 40.000 TL ödeyerek 100 lot Gs Sportif hissesi alan bir yatırımcının elindeki hisselerin bugünkü değeri 16.700 TL ve hisselerini kaybetmemesi için bugün 9.900 TL daha ödemesi isteniyor. Bu operasyonun Borsadaki küçük yatırımcının zarara uğratılması için yapıldığı çok açık. Hem hisse fiyatının düşeceği bilindiği halde, %30 oranında hisse arzıyla 100 Milyon USD civarında para kasaya konuldu, hem de %9.900 oranında bedelli sermaye artırımı yaparak 70 Milyon USD civarında bir para da küçük yatırımcıdan tahsil edilmeye çalışılıyor. Burada resmen yılların kötü yönetiminin vebali küçük yatırımcıya ödettirilmeye çalışılıyor. Galatasaray Spor Kulübü Derneği’nin de nakit olarak artırıma katılacak olması halinde belki bir miktar da olsa iyi niyetten söz edilebilirdi, ancak burada o da yok, tamamen bilanço oyunlarıyla küçük yatırımcı sağılmakta.
         Göz göre göre yapılan bu küçük yatırımcıyı sağma operasyonuna SPK’nın kesinlikle izin vermemesi gerektiğini düşünüyorum. Zaten yatırımcının İMKB’ye olan güveninin yeni yeni tesis edilmeye başlandığı bu ortamda, cin olmadan şeytan çarpmaya yeltenenlerin bu tarz kurnazlıklarla yatırımcının cebindeki paraya göz koyması kabul edilebilir bir şey değil. Bir defa böyle bir şeye izin verilmesi halinde, bundan sonra bu tarz işlemlerin önüne geçilmesi de mümkün olmayacak ve hem SPK hem de İMKB önemli oranda güven ve prestij kaybedecektir. Bu konunun takipçisi olacağım ve gelişmeleri buradan paylaşmaya devam edeceğim.
         K I S M E N   A L I N T I D I R
http://ttk.sporx.com/blog/galatasaraydan-yatiricimlara-yuzyilin-kazigiSXBLQ12650SXQ

 

ANTİBUKALEMUNSPOR Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger