29 Temmuz 2012 Pazar

Temizlig Dosyasi: Kovacevic ve 14 yil sonra gelen Sampiyonluk!

Liselimedya Temizlig Dosyası‘nı açıyor!
Türk Futbolu’nun son 26 yılında neler oldu?
Başlıyoruz, hazır mısınız?
1986-1987 sezonundan başlayan araştırma gazete arşivlerine dayanıyor. 1986-87, Galatasaray’ın 14 yıl sonra şampiyonluk hasretini dindirdiği tartışmalı sezondur. Aslında her şeyin de başlangıcıdır! Yaklaşık 20-25 yıl önceki bu olaylarda ve takip eden sezonlarda karşınıza çıkacak “tanıdık” isimler ve günümüzde karşılaştıklarımızla “benzeşen” olayları görünce ağzınız açık kalacak.
1986-87 SEZONU - 14 Yıl sonra gelen Şampiyonluk!
KOVACEVIC OLAYI
Fenerbahçe, Kovaçeviç ile Beşiktaş’ın anlaşamaması üzerine ön sözleşme yapmış ve Kovaçeviç, Fenerbahçe ile antrenmanlara çıkmaya başlamıştır. Yöneticiler Türk vatandaşlığına geçmesi için gereken tüm evrakları tamamlamışlar ve Federasyona başvurmuşlardır. Futbol Federasyonu’nundan kesin ve kati olarak “Kovaçeviç asla Türkiye’de futbol oynayamaz” cevabı üzerine Fenerbahçe bu transferden vazgeçmiştir.
Süleyman Seba; “Kovaçeviç, Türkiye’de Beşiktaş dışında hiçbir kulüpte oynayamaz çünkü Beşiktaş sadece yurt dışında bir takımda oynaması koşuluyla bonservisini vermiştir. Fenerbahçeli yöneticiler yönetmelikleri iyi bildikleri için bu işten hemen vazgeçtiler.”
Kovaçeviç’e bu kez Galatasaray kucak açmış ve antrenmanlara çıkarmaya başlamıştır. Yıllar sürecek vatandaşlık işlemlerinin kısa sürede bitmesi için Türkiye Futbol Federasyonu’nun “Kovaçeviç, Türk futboluna yararlıdır” şeklinde bir belge vermesi şarttır. Erdenay Oflas yaptığı açıklamada şöyle der; “Ben böyle bir belge veremem. Başka bir yol bulsunlar kendilerine. Biz Federasyon olarak yabancı kısıtlamasını 1’e indirmeye çalışıyoruz, bu tip uygulamalarla bu sayıyı 3 veya 4’e çıkartamayız, o zaman diğer kulüpler de başvururlar.”
Galatasaray bu uyarıya kulak asmaz, ertesi günü Asbaşkan Alp Yalman İstanbul Emniyet Müdürü Ünal Ekrem’i arar ve Beşiktaşlı olan o dönemin Yabancılar Şube Müdürü Affan Keçeci’yi, Kovaçeviç’in işlemlerini yavaşlattığı gerekçesiyle şikayet eder. 2 saat içinde tüm evraklar tamamlanır ve hem vatandaşlığa geçirilme hem de transfer işlemleri son sürat devam eder.
Hıncal Uluç Cumhuriyet Gazetesi’nde şu yorumu yapar; “Galatasaray bu konuda başkan Ali Tanrıyar’ın Bakanlar üzerindeki etkisine güveniyor. Erdenay Oflas’ı başkan yapan Galatasaray kongre üyesi Mesut Yılmaz, nasıl başkandan geçen sene Rize’nin kümede kalmasını istediyse bu sefer de Kovaçeviç’i Türk vatandaşı yapmalarını isteyecek. Veysel Atasoy, Mükerrem Taşçıoğlu ve Vahit Halefoğlu gibi bakanlar kararnameyi jet hızıyla imzalayacaklar ve Kovaçeviç Fenerbahçe maçına yetişecek”
Hıncal Uluç’un kehaneti bir kaç maç yanılmayla da olsa tutar. 
Federasyonun basın sözcüsü Türker Aslan (!!) bir açıklama yaparak hırsıza bir nevi kapıyı gösterir; “Kovaçeviç’in Galatasaray’da oynaması zor. Ancak hukukta birçok boşluk var, Galatasaray bu boşluklardan birisini bulabilirse neden olmasın?” Aynı dönemde basketbolda tek yabancı kontenjanı varken İziç, Dawkins ve Calvin oynamaktadır.
Galatasaray, Beşiktaş’ın serbest bıraktığı Kovaçeviç için beklenen formülü bulur, Kovaçeviç önce Münih Türkgücü’ne transfer olarak amatörlüğe dönecek, sonra da Galatasaray formasını bir problem olmadan giyebilecektir. Böylece yurt dışında bir kulüple anlaşması şartı da yerine getirilmiş olacaktır. Şimdi tek eksik Türk vatandaşı olmasıdır.
Kararname gerçekten jet hızıyla kabul edilir ve Kovaçeviç 9 Ekim’de Türk vatandaşı olur, Münih Türkgücü’ne transfer çalışmaları hemen başlatılır fakat Federasyon Kovaçeviç’e bir türlü lisans vermez. Özellikle Galatasaray, zorlu Samsun deplasmanında bu futbolcuyu mutlaka oynatmak istemektedir fakat Federasyon gönderdiği yazıda Kovaçeviç’in halen Münih Türkgücü’nde tescilli göründüğünü, bu iptal edilmeden iki kulüpte birden oynayamacağını ve Galatasaray ile sözleşme imzalamadan oynayamayacağını belirtir. Alp Yalman çok sert bir açıklama yaparak, Federasyonun Samsun korkusu sebebiyle lisans vermediğini, Beden Terbiyesi’nin oynamasında bir sakınca görmediği oyuncuya lisans vermeyerek bir üst kademesini çiğnediğini ve bunun Galatasaray’a oynanan çirkin bir oyun olduğunu söyler.
Fenerbahçe ise geçmişi ve Kovaçeviç’in kendilerinde oynamaması için verilen cevabı hatırlatarak tepkisini ortaya koyar.
Kovaçeviç için ret oyu kullanan Hukuk Kurulu üyesi Masum Türker konuyla ilgili bir açıklama yapar; “Bu olayda hülle vardır. Cumhurbaşkanlığı müessesesi ve hükümet dahil bu işe alet edilmişlerdir. 3. yabancı oyuncu yasağının olduğu bir yerde şimdi herkes Galatasaray gibi büyük bir takımın açtığı yoldan ilerleyecektir.”
Hukuk Kurulu başkanı Rahmi Magat “Kovaçeviç bu ülkede profesyoneldir, önce amatörlüğe döndürülmesi mühim değildir. Transferi gerçekleşemez”
Futbol Federasyonu bu kez Kovaçeviç için Almanya’dan gelen yazıda “amatör değildir” ibaresinin bulunduğunu, serbest bırakma sertifikasına göre de profesyonel olduğu, transfer tarihinin geçtiği için herhangi bir Türk takımına transfer olamayacağını ve 1 Temmuz 1987 tarihini beklemesi gerektiğini söyler. 
Alp Yalman bu işin bir inat meselesine döndüğü, sürekli eksik belgeler bahane edilerek kendilerinin oyalandıklarını, istenilen tüm belgelerin hemen getirildiği halde yeni eksiklikler yaratıldığını ve Erdanay Oflas’ın telefonlarına çıkmadığını açıklar. Ali Tanrıyar ise bu işin peşini asla bırakmayacakları yönünde görüşünü belirtir.
Erdenay Oflas ateşle oynadığını çok kısa zaman içerisinde görecektir. Tepkiler çığ gibi büyümeye devam eder. Hıncal Uluç kendisiyle ilgili ağır bir yazı yazar; “Erdenay, Galatasaray yönetimi ile kedi fare oyunu oynuyor. Lisansı vermiyor, sonra Federasyonu topluyor, lisansı verme kararı alıyor, sonra şu evrak eksik diyor, gene vermiyor, onu getirin diyor, onu da getiriyorlar, bu kez ötekini istiyor. Hiçbir yasal dayanağı olmayan keyfi tutumu ile Türk Beden Terbiyesi Teşkilatı’nın ve Türk kulüplerinin nasıl yönetildiği konusunda kimsenin bir daha unutmayacağı bir gösteri yapmaktadır.”
Bu yazı üzerine ertesi gün Erdenay Oflas, Hıncal Uluç’u arar ve Galatasaray’ın Kovaçeviç için Almanya’dan alarak Federasyona verdiği belgede “amatör değildir” denildiğini, bunun hasır altı edilemeyeceğini, daha açık bir belge istemek zorunda olduklarını ve gelen son belgede “Münih Türkgücü’nde amatördür” ibaresi üzerine gerekli iznin verileceğini açıklar. Mirsat Güneş adını alan Kovaçeviç, Zonguldak deplasmanında oynayabilecektir artık. Hukuk kurulunun başkanıyla dahil çıktığı transfer gerçekleşir ve 31 Ekim’de beklenen lisans nihayet çıkar.
Ve Galatasaray’ın 14 yıl aradan sonra şampiyon olduğu sezon, işte böyle başlar.

 

ANTİBUKALEMUNSPOR Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger