21 Haziran 2012 Perşembe

Medya – Galatasaray – SPK elele

Galatasaray’ın küçük yatırımcıyı söğüşleme operasyonuna övgüler yağıyor. Dün başta Milliyet olmak üzere yazılı ve sanal medyada “Galatasaray’ın kasasına tam 279 milyon TL girecek” şeklinde haber yeraldı.
Görüp görebileceğiniz en büyük finansal palavra bu olsa gerek!
Şöyle ki: Sermaye artırımının % 55′i Galatasaray Spor Kulübü Derneği tarafından yerine getirilecek, Galatasaray Spor Kulübü Derneği’nin ise tek kuruşu yok. Peki nasıl kullanacak bunu? A.Ş’ye koltuk devrediyor. Koltukların parası ne zaman gelecek? 10 yıl sonra. Koltukların parası kime gidecekti? Galatasaray Spor Kulübü Derneğine!
Ne değişti? Hiç bir şey.
Ayrıca başka büyük skandallar da var:

1- Galatasaray A.Ş. , Galatasaray Futbol Takımının sahibi. Yani futbol takımı hangi stadda oynarsa o stadın koltukları satılır. Ama her ne hikmetse buna rağmen Galatasaray A.Ş. dernekten koltukları alıyor ve dünyada iç saha maçları için 10 yıllık binlerce kombine alan ilk futbol kulubü oluyor. Galatasaray Futbol Takımı o statta oynamazsa o koltukların değeri beş para etmez. Buna rağmen AŞ.’nin o koltuklar için para vermesi ticari mi ?Asla değil. Üste para alması gerekir. Peki bu niye yapılıyor? Küçük yatırımcıyı tokatlamak için ve SPK da buna seyirci kalıyor.
2 – Bu konuya ilişkin değerleme raporlarını Galatasaray Sportif A.Ş. ve Galatasaray derneğinin en büyük alacaklısı olan banka yapıyor. Bu açıkca SPK tebliğlerine aykırı, çünkü değerleme şirketlerinin bağımsız olması gerekiyor. Arada menfaat ilişkisi olmamalı. WACC, Risk Primi, Beta gibi rakamlardaki hesaplamalar da ayrıca skandal, gerçekten bilimsel bir değerleme yaparsanız o koltukların değeri negatif çıkar.
Tam bir tellere takılan yünleri toplayıp borcumu ödeyeceğim hikayesidir.
Gelelim küçük yatırımcı kısmına. O paranın geleceği de şüpheli çünkü Gsray.R hisselerinin ne sağlayacağı belirsiz, küçük yatırımcının rüçhan haklarını kullanıp bu parayı vermesi oldukça zor. Eğer küçük yatırımcı rüçhan hakkını kullanmazsa Galatasaray Spor Kulübü derneği sattığı yaklaşık 110 milyon USD’lik hisseyi bedavaya geri almış olacak ve sermaye artırımını cebinden yapmak zorunda kalacak. Dolayısıyla nakit girişi olmayacak. Sadece hisseleri bedavaya geri almış olacak, ama ondan sonra da hisse değeri komik tutaralara düşer ve bir daha da kimse Galatasaray hissesi almaz.
Gerçek yaşamda bunun ortası bir senaryo olur. Yani Gs nin kasasına bu işlemden 60-70 milyon TL. nakit girer, o da ancak işlemden doğan vergiyi ödemeye yeter.
Süper Lig’i şampiyon tamamlayan Cim Bom, sadece yayın geliri olarak 71.4 milyon TL almaya hak kazandı.
Ama Fenerbahçe de 70 milyon TL! Geçen sezon ise Galatasaray 60 milyon TL. almıştı. Yani bu yeni bir gelir değil ki, öyleymiş gibi göstermek açıkca manipülasyondur.
Galatasaray Başkan Yardımcısı Refik Arkan, geçtiğimiz günlerde FANATİK’e yaptığı açıklamada, UEFA’nın hak edişleri kısa süre içinde ödeyeceğini ve yaklaşık 40 milyon TL beklediklerini ifade etmişti. Nasıl güleceğimizi şaşırdık.  2010-2011 sezonunda Bursaspor tek takım olmasına rağmen 20 milyon EUR almış, iki takım olursa bu tutar 10 mio EUR’ya düşer, daha ayak basmadan 40 milyon TL. yani yaklaşık 20 milyon EUR.
Hem bütün sezonun hakedişini tek seferde alıyorsun, hem de Fenerbahçe’nin CL katılmayacağından eminsin. Farzedelim UEFA bir şeyler uydurup Trabzonspor’u aldı. Onun da eleneceğinden eminsin???
Lobi böyle bir şey işte. Hep masabaşında kazanmaya alıştırır.
Ama yine de açılıştan 40 milyon TL alamaz:  UEFA Şampiyonlar Ligi – 2010/11 Para dağılımı

 

ANTİBUKALEMUNSPOR Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger