20 Mart 2012 Salı

Para sihirbazı Soros da Galatasaray’a ortak oldu

Galatasaray’da Ünal Aysal’ın rehinli olarak elinde tuttuğu yüzde 21.05’lik hisse sorunu nihayet çözüldü. Unit Investment, elindeki Galatasaray hisselerini 38.5 milyon dolar bedelle, uluslararası 14 ayrı yabancı fona sattı. Galatasaray hisselerini alanlar arasında uluslararası para sihirbazı George Soros ve Fenerbahçe hissedarı Amerikalı QVT fonu da var.

UNIT Investment’in patronu Ünal Aysal’ın rehinli olarak elinde tuttuğu yüzde 21.05 oranındaki Galatasaray Sportif A.Ş. hisseleri, 14 ayrı yabancı fon tarafından yaklaşık 38.5 milyon dolara satın alındı. Önceki gün yapılan ve dün takası gerçekleşen satışta, alıcılar arasında Fenerbahçe’nin yüzde 5.66’sına sahip olan ABD New York merkezli QVT Financial ve Türkiye’de de sermaye piyasalarına yaptığı yatırımlarla bilinen uluslararası para sihirbazı George Soros’un Soros Fund Management LLC adlı fonu da bulunuyor.

REHİNLİ HİSSELER SATILDI: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) gönderilen açıklamada, Galatasaray Futbol A.Ş., Galatasaray Sportif A.Ş.’deki hisselerinin yüzde 21.05’ini CAIB International Markets Limited aracılığı ile 14 yurtdışı kurumsal yatırımcıya 51 milyon 404 bin 40 (38.5 milyon dolar) YTL’ye sattığı belirtildi. Şirket sermayesinin yüzde 21.05’ini temsil eden 428.367 adet hisse senedinin tamamı, 1 YTL nominal değerli beher hisse için 120 YTL fiyat üzerinden satıldı.

QVT FENER’İN DE ORTAĞI: Bu satışta ise iki isim piyasaların dikkatini çekti. Bunlardan biri QVT Financial, diğeri ise Soros Fund. 14 kurumsal yatırımcının Türkiye’de atif olarak yatırımlarının bulunduğu belirtilirken, özellikle ABD merkezli QVT’nin Fenerbahçe ve Galatasaray gibi iki ezeli rakibe yaptığı yatırım dün borsacılar arasında da konuşuldu. Geçen yıl Fenerbahçe hisselerinde yaptığı alımlarla, yüzde 5.66 oranında hissedar konumuna yükselen QVT Financial’ın Galatasaray hisselerinde yaptığı alımın oranı açıklanmadı. QVT Financial’ın yanısıra diğer çarpıcı isim ise Türkiye’ye olan yatırımları İMKB’deki hisselere olan ilgisi ve sivil toplum çalışmalarıyla tanınan para sihirbazı Soros’un fonu. Para sihirbazı Soros’un yönetiminde bulunan Soros Fund da Galatasaray hisselerinde yaptığı alımla Türkiye’deki yatırımlarına bir yenisini eklemiş oldu.

Galatasaray’a 3.5 milyon dolar kalıyor 

GALATASARAY’ın rehinli hisselerinin uluslararası fonlara satılmasından yaklaşık 38.5 milyon dolar bir gelir sağlanacağına dikkat çeken yönetime yakın kaynaklar, bu paranın 35 milyon dolarının Ünal Aysal’ın Unit Investment şirketine borç olarak ödeneceğini belirtiyorlar. Aynı kaynaklar, Galatasaray’ın kasasına bu satıştan 3.5 milyon dolarlık gireceğine dikkat çekiyorlar. Ünal Aysal’ın, alacağı 35 milyon doların 12 milyon dolarını Galatasaray’a vereceğini yakınlarına açıkladığı da konuşuluyor.

En büyüğü Merrill Lynch

GALATASARAY’a ortak olan milyar dolarlık fonların büyük bölümü ABD ve Avrupa merkezli faaliyet gösteriyor. Bunlardan 538 milyar dolarlık portföy büyüklüğü ile Merrill Lynch en büyüğü olarak öne çıkıyor.

BANK AUSTRIA AG: Avusturyalı Zentralsparkasse&Kommerzialbank AG İle Österreichische L?nderbank AG tarafından 1991’de kuruldu. Almanya’nın büyük bankalarından HypoVereinsbank ile birleşen Bank Austria’nın toplam sermayesi 20 milyar Euro’yu buluyor.

DANSKE BANK COPENHAGEN: 1871’de Den Danske Bank, Kjøbenhavns Handelsbank, ve Provinsbanken’in birleşmesiyle kurulan Danske Bank’in piyasa değeri 1.4 milyar doları buluyor.

DWS INVESTMENTS: Deutsche Bank Group tarafından 1956’da kurulan DWS Investments yüzde 23.9’luk payıyla Almanya’nın en büyük fonu olarak öne çıkıyor. Grubun yönettiği fonun toplam değeri 109.8 milyar Euro’ya ulaşıyor.

ERSTE BANK AG: 1819’da kurulan Erste Bank Avusturya’nın en eski ve iHypo- Vereinsbank’dan sonra kinci büyük bankası konumunda bulunuyor. Avusturya’nın yanısıra New York, Hong Kong, ve Londra da da faaliyet gösteren Erste Bank’ın piyasa değeri 18.22 milyar dolarlık hacme ulaşıyor.

GLG PARTNERS: 1995’te Lehman Brothers tarafından Londra’da kurulan GLG Partners 11.5 milyar dolarlık uluslararası fon yönetiyor.

GRIFFIN CAPITAL MANAGEMENT LIMITED: 1997’de Londra ve Cebelitarık’ta açtığı ofislerle kurulan Griffin’in yönettiği fonların toplam değeri 2 milyar Euro’yu buluyor.

MERRILL LYNCH INVESTMENT MANAGEMENT LIMITED: Dünyada 538 milyar dolarlık fon yönetimi gerçekleştiren Merrill Lynch 1914’de Charles E Merrill&Co tarafından kuruldu ve Türkiye dahil 36 ülkede faaliyet gösteriyor.

OLD LANE LLC: 17 Mart 2006’da Vikram Pandit, John Havens and Guru Ramakrishnantarafından kurulan New York merkezli Old Lane LLC fonlar arasında en yenisi olarak dikkat çekiyor. Old Lane LLC’nin sermayesi 2 milyar doları buluyor.

PICTET ASSET MANAGEMENT: 1967’da Pıctet&Cie tarafından kurulan şirketin yönettiği fonların toplam değeri 57.7 milyar Euro’ya ulaşıyor.

QVT FINANCIAL LLP: New York merkezli QVT Fonlarının yönetimini gerçekleştiren kolu QVT Financial LLC’nin fonlarının büyüklüğü 3.5 milyar doları buluyor.

SOROS FUND MANAGEMENT LLC: Yönettiği fonların değeri 13 milyar doları buluyor.

LIECHTENSTEINISCHE LANDESBANK AG: 1861’de kurulan ve Liechtenstein’ın ilk bankası olma özelliği taşıyan Liechtendteiniche, 44.8 milyar İsviçre Frangı değerinde fonu yönetiyor.

FIM ASSET MANAGEMENT LIMITED: 1987’de Helsinki’de FIM Grup tarafından kurulan Fim Asset Management’ın yönettiği fonların değeri 1.8 milyar doları buluyor.


http://arama.hurriyet.com.tr/arsivnews.aspx?id=4220757
 

ANTİBUKALEMUNSPOR Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger