13 Mart 2012 Salı

Ünal Aysal ve Galatasaray!

Bazı yazılar kendini yazar. Çünkü aslında bilgiler sağda solda durur, geriye parçaları birleştirmek kalır. Aynen Ünal Aysal ve Galatasaray ortak tarihinde olduğu gibi…
2004/Mart
AIG ile yolları ayıran Galatasaray Sportif hisselerini Ünal Aysal’a rehin verdi. Anlaşmaya göre kulüp 2 yıl içinde Aysal’ın CEO’su olduğu Unit İnvestiment’tan aldığı miktarı geri ödeyecek ve hisselerin üzerindeki rehini kaldıracaktı.
2005/Aralık
Özhan Canaydın seçimli kongre öncesi Aysal’a olan borcu ortadan kaldırmak için Dexia’dan kredi almak için başvuruda bulundu. O zaman Sabah Gazetesi’nden Levent Tüzemen kredinin alındığı ve hisselerin yuvaya döndüğü şeklinde bir haber yapmış olsa da hisseler Unit bünyesinde kalmaya devam etti. Kredinin hayata geçmemesinde Belçikalı Dexia üzerinde Belçika’da iş hayatına devam eden enerji yatırımcısı Aysal’ın lobi yaptığı konusunda bir bilgiye ulaşmak mümkün değil tabi ki…
2006/Mart
Ünal Aysal’ın CEO’su olduğu Unit İnvestiment Galatasaray’a ile olan sözleşmeyi uzatmak istemediğini açıkladı ve kulübün kendisine olan tüm borçları ödemesini istedi.
2006/Mart
Galatasaray Sportif KAP’a yaptığı bildirimle 8 Mart’ta sona erecek sözleşmedeki söz konusu 23,5 milyon dolar meblağı Aysal’a ödeyemeyecek durumda olduklarını, bu nedenle %21,5 hissenin satışının Unit İnvestiment tarafından gerçekleştirilmesine karar verildiğini açıkladı.
2006/Nisan
Unit İnvestiment elindeki Galatasaray Sportif hisselerini 38,5 milyon dolar bedelle 14 ayrı yabancı fona sattı. Fonlar arasında Soros fonları, QVT ve Lehman Brothers yatırımı olan GLS Partner da bulunuyordu. Arada fark var derseniz o da Aysal’ın almadığı temettülere sayıldı ve Galatasaray’a da 3 milyon dolar kaldı.
Galatasaray tarihinin ilk büyük hisse satışı böylece alacaklı büyük Galatasaraylı Ünal Aysal eliyle gerçekleşti.
Sonrasında bu fonlardan QVT ile yaşanan sorunlar gündemi epey meşgul etti. QVT bu arada boş durmadı ve büyük ortaklarından biri olduğu Ottoman Fund aracılığıyla meşhur Riva Arazisi’nin çevresindeki arazileri birer satın alarak 931.739 m2’lik alana sahip oldu.
2010/Şubat
Ottoman Fund’un Riva arazisine imar izni çıktı. 5 yıl boyunca imar izni için uğraşan Galatasaray da bu sayede emsal göstererek imar iznine sahip oldu. Buna göre 1.175.000 metrekare arazinin, 900.000 m2’si değişik ölçeklerde yapılacak 833 villa alanı, 205.000 m2’si Galatasaray Selahattin Beyazıt Ormanı, 70.000 m2’lik kısım çevre yolları ve ortak alanlar, 8.000 m2’lik kısmı da bağımsız eğitim alanı olarak ayrıldı.
2012’ye geldiğimizde Galatasaray spor liseli projesini hayata geçirir. Galatasaray muhabirleri bunu yüzyılın projesi olarak sunadursun, 833 villanın temelini atabilmek için gereken para mevcut olmadığından spor lisesinin temeli atılarak göz boyanıyor.
Bu arada Ottoman Fund ne mi yapıyor. Araziyi parsellemiş ve parsel parsel satışına başlamış. Elbette yanıbaşında Galatasaray gibi bir marka, 3. köprü ihtimali ve İBB’nin yeni şehir projesinin gücünü de arkasına alarak.
Ottoman Fund’dan bize ne demeyin. Ottoman Fund’un en büyük hissedarı QVT Aysal üzerinden Galatasaray Sportif’e girdi ve sonrasında arazi alımlarına başladı. Şimdi Riva’da olan biteni sıkı takip zamanı.-
Aysal’ı Galatasaray’ı ekonomiyi kurcalamışken son dönem çıkışlarıyla ilgimizin odağı olan sevgili Fatih Altaylı’nın belgeseline de kısaca göz atalım. Merkez kaç medyanın unutulmaz yüzleri arasına çoktan giren Altaylı’nın 2004 – 2012 karnesine mini gezintiye hoş geldiniz.
2004/Ocak
“Alex malex gelmez. Kandırmayın Fenerbahçelileri.”
2005/Haziran
“Genel Yayın Yönetmenim, sevgili ağabeyim Ertuğrul Özkök de bu köşeyi yazmaya başladığım günden
bugüne en büyük destekçimdi. “
2006/Mart
“Bunun üzerine Galatasaraylı dostlarımı Ünal Aysal konusunda uyarmaya başladım. Ancak o bir kere G.Saray’a elini sokmuştu. Eski Başkan Mehmet Cansun’la ortak bir şirket kurdu (Cansun’un başkanlık dönemi bittikten sonra). Bu arada kulüp parasızlıktan kıvranıyordu. Ünal Aysal da “İyi Galatasaraylı rolünde” finansörlük yapıyordu. Ama elindeki G.Saray hisseleri zaten Aysal’ın riskini sıfırlıyordu. Üstelik de kulübe verdiği her kuruş için sayfalarca sözleşme imzalatıyordu.” (Sabah Gazetesi) 
2008/Nisan
“Güldürme beni Ertuğrul (Özkök) Abi. Doğru, biz bugün Başbakan’ın boykot çağrısına karşı size destek veriyoruz. Ama siz bunu hak ettiğiniz için vermiyoruz. Size bugün destek verenler, adam gibi adam oldukları için veriyorlar. Siz adam olduğunuz için değil. Güldürme beni.
2011/Nisan
“Galatasaray’da yönetim şekillenmeye başladı. Ünal Aysal yanına Ali Dürüst’ü de alarak çok doğru bir hareket yaptı. Abdurrahim Albayrak’ın da yönetime giriyor olması kulüp açısından müjdeli bir haber.”
2012 model Altaylı’ya gelince. Başında olduğu gazetenin imkanlarını da kullanarak Fenerbahçe yönetimi hakkında iddialar ortaya atmakla meşgul.
Spor dünyasından 2 portre izlediniz. Umarım oynanan filmler hoşunuza gitmiştir.

 

ANTİBUKALEMUNSPOR Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger