20 Mart 2012 Salı

Peşkeştepe ile İlgili Lube Ayar'ın sansürlenen haberi 4


Galatasaray’ın plan-proje ve finanstan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve eski Bakan Işın Çelebi, Galatasaray’ın Seyrantepe projesiyle devlet için büyük fedakârlık yaptığını savundu. Çelebi, ihbarcı Sinan Yağcı için, “O bilgilere erişme ve analiz etme imkânı bulunmayan bir şahıs. Kendisi tekerlekli iskemlede yaşayan, geliri ve eğitimi düşük biri. Eline yanlış ve kasıtlı bilgiler verilerek, karalama ve sindirme politikasına alet edilmiş” yorumunu yaptı. Dün Milliyet’i ziyaret eden Çelebi, sorularımızı cevapladı.
Rapordan haberiniz var mıydı?
Evet. Müfettişe, “İnşaat bitmeden, kimin kazandığını, kimin kaybettiğini yazmanız teknik olarak mümkün değil. Beş-altı ay bekleyin, Seyrantepe bitsin, Ali Sami Yen satılsın, öyle rapor yazın” dedim. Ama o beklemeden bu suçlamaları yapmış.

“İş bitsin ondan sonra hesaba bakalım” demek, devlet ciddiyetine yakışır mı?
Bu proje, Atatürk Barajı, GAP Projesi ve Boğaziçi Köprüsü kadar önemlidir. ÇünküTürkiye’nin rekabet gücünü, Galatasaray’ın marka değerini kullanarak artıracak. Dünyanın en önemli şirketleri ve mühendisleri çalışıyor.

Önceden bir plan yapılmaz mı? Devlet işleri böyle mi yürür?
Devlette böyle tabii. Atatürk Barajı’nı yapıyorsunuz, maliyeti şaşabilir. Başta yaklaşık bir rakam bulursunuz. Ama asıl projeler bittikten sonra maliyetler çıkarılır, teknik olarak böyle hesap edilir.

Galatasaray, 2006’da Sami Yen’deki üst kullanım hakkını mahkeme kararıyla kaybetmedi mi?
Hayır, bizim hiç borcumuz yok. GSGM’ye, Sami Yen’in kira sözleşmesini feshetmek için bir neden gerekiyordu. O karara itiraz bile etmedik. Bu stadın projesini 6 milyon TL’ye biz yaptırdık; iç mimarisi ve sistemler için de 30 milyon TL ödüyoruz.

Ekspertiz raporunu, neden Milli Emlak değil de Galatasaray hazırladı?
SPK tarafından denetlenen bir şirket o. Biz kendimiz için yaptırdık raporu. GSGM veTOKİ, sonradan o rapordan yararlanmış olabilir. Bakın, 416 milyon TL Ali Sami Yen’in son değeri. 230 milyon TL Ağaoğlu’na satılan 40 dönümden. 60 dönüm hastane için yer ayrıldı. Kamunun yararları bunlar. Toplam 646 net geliri kamunun bu işten. Gideri ne kadar? 250 milyon TL. Yani kamu buradan 297 milyon TL kaynak yaratmış. Artı hastane arazisi ve yeşil alan çıkarmış.

Müfettiş, bu vaadin ikinci sözleşmede olmadığını söylüyor.
Tüm protokoller geçerliliğini koruyor. İkinci ihaleyle, iş kaldığı yerden devam etti. O yüzden sayın Başbakan’ın oluruyla hazırlanan protokol ve sözleşmeler geçerli. SayınMehmet Atalay’ın dünkü cevabından öğrendik ki,Başbakanlık da raporu eksik bulmuş ve soruşturmaya gerek görmemiş.

Müşteki Sinan Yağcı, bu kararı idare mahkemesine taşımış!
O çocuğun nasıl biri olduğunu biliyor musunuz? Sinan Erol’un bana söylediğine göre, tekerlekli iskemlede yaşayan, geliri ve eğitimi son derece düşük biri. Birilerine alet olmuş. Bu tür adamlarla yapılıyor bu işler! Neden bu kişi, elinde doğru dürüst bilgi olmadan sürekli şikayet ediyor?

Galatasaray, mülkiyeti devlete ait statta neden 49 yıl kira ödemeyecek?
30 milyon TL’ye yakın harcama yapıyoruz şu anda o stada.

Bu doğal, o stadı siz kullanacaksınız!
Terk ettiğimiz alanların bedeli ne olacak? Biz bunun karşılığında arazilerimizden vazgeçtik, inanılmaz emek veriyoruz. Türkiye için bu stadın yapılması lazım.

Galatasaray, neden kendi kaynaklarıyla yapmadı stadını?
Türkiye’de hiç kimse kendi kaynaklarıyla stat yapmıyor ki! Mümkün değil, çünkü yasa GSGM’nin yapmasını emrediyor. Ayrıca kendi kaynaklarımızla yaptık işte, 295 dönüm arazi bıraktık devlete.

Fenerbahçe, yasadışı bir şey mi yaptı?
Fenerbahçe, kendi kaynaklarıyla bir şey yapmadı ki. Var olan stadı revize ettiler, bölüm bölüm. Biz Ali Sami Yen’i yapamadık. Şehir dışına çıkmayı kabul ettik. Fenerbahçe de çıksaydı!

Seyrantepe şehir dışı mı?
2006 yılında ne yol vardı, ne bir şey vardı. 296 milyon TL bize kalsaydı, arsaları biz değerlendirirdik. Ama kamu kullanmak istedi. Ayrıca kulüplere yapılan, kamuya yapılmıştır. 30 milyon TL harcamayı az mı buluyorsunuz gerçekten?

Dedim ya, bir futbolcu parası!
Yapmayın Allah aşkına! Fenerbahçe, kendi stadına ne kadar harcadı biliyor musunuz? 35 milyon TL falan harcadı.

35 milyon TL’ye stat yapılır mı?
Tribünleri yıkıp yenilediler. Yetkimiz olsaydı, ki trafiği kilitlerdi, 50 milyon dolara biz de yapardık. Ama belediye, şehir içinde stat istemiyor. Seyrantepe’den iyisini yapmak için rekabet edilmiyor, engel olmak için çalışılıyor. Beşiktaş, Fenerbahçe ve diğer takımlar daha iyisini yapsın. Müfettiş diyor ki neden TOKİ yaptı? TOKİ, hastaneler, kamu binaları, diğer illerde statlar yapıyor. Siz Fenerbahçelisiniz, sizce yanlış bir şey var mı burada?

Bunun kararını ben veremem! 
İddialar gerçek değil. Kamunun zararı yok, çok ciddi kazancı var.

TOKİ Başkanı, stadın maliyetinin 310 milyon TL’ye çıktığını söyledi. Daha artır mı bu?
Varsayalım öyle olsun. Her hâlükârda devlet kârlı. O yolları falan da katmıştır.

Yolları da devlet yapmayacak mı?
Boğaziçi Köprüsü’nü yapınca, yolları da yapmak zorundasınız. Stadın maliyetine girmez ki o, İstanbul için yapılıyor. Urfa’daki GAP Arena’nın buradan elde edilen gelirle yapıldığını biliyor musunuz?
 

ANTİBUKALEMUNSPOR Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger