20 Mart 2012 Salı

Seyrantepe Meğerse Neymiş – 1

30 Aralık 2003
Şişli Belediye Başkanı Sarıgül’ün Sami Yen’e dönmeyi de kapsayan önerisi Galatasaraylılar’ı heyecanlandırdı. Ama Seyrantepe’de iki yıldan önce inşaata başlamak bile mucize

G.Saray camiası Olimpiyat Stadı’nda mutlu değil. Takım da iyi gitmeyince “Ali Sami Yen’e dönelim” sesleri iyice yükselmeye başlamıştı ki, Şişli Belediye Başkanı ve G.Saray eski yöneticisi Mustafa Sarıgül, Seyrantepe projesini tekrar gündeme getirdi. Sarıgül, Ali Sami Yen’in yerine iş merkezi ve otel yapılmasını G.Saray’ın da Seyrantepe’ye inşa edilecek spor kompleksinde maçlarını oynamasını öneriyordu. Ancak kağıt üzerindeki bu projeyle ilgili araştırmaları derinleştirince ortaya ilginç sonuçlar çıktı.
Öncelikle Seyrantepe’deki söz konusu arazi Milli Emlak’ın. Bunun belediyeye veya GSGM’ye devrinin yapılması (üst hakkı, irtifa hakkı veya mülkiyeti), sonra imar durumunun çıkması gerekiyor. Bölgenin imar planı çıktıktan sonra meclis onaylayacak ve plana göre proje çizimleri yapılacak. Konuştuğum Galatasaraylı yöneticilere göre bunlar (inşaat hariç) en az iki yıl sürer. Galatasaray, 1996′dan beri statla uğraşıyor. İki yılında da Sarıgül yönetimdeydi. Sarıgül, bütün bunların hızla yürüyeceğini söylüyor. Bu işler bu kadar kolaysa, demek ki 7 yıldır Galatasaray’da hiçbir yönetici hiçbir iş yapmamış.
G.Saray’ın ASY projesinde dükkanlar, sinema, otopark, restoranlar var. Çünkü şehrin merkezinde. Ama Seyrantepe’de bunlara gerek yok. 35-40 bin kişilik kompakt bir stat yeter. Sarıgül’ün projesinde ASY’in yerine otel, iş ve kongre merkezi yapmak var. Bu proje, Mecidiyeköy’de olduğu için Büyükşehir Belediyesi’nden geçmesi gerek. Bu da çok uzun bir zaman. Arazinin üst kullanım hakkının G.Saray’a stat yapılması için verilmiş olması da cabası.
Seyrantepe projesi için Canaydın ile bölgeyi gezdiği sırada başkan, Sarıgül’e “Sıcak bakarız. Ama çok ham bir proje. Biz kendi yolumuza gidelim. Sen de çalış” demişlerdi. Sarıgül, 18 aydır bu proje hakkında çalıştığını söylüyor. Bu sürede yönetimden hiç bilgi istemedi, bilgi de vermedi. Fizibilite, geri ödeme süresi, finansman hiçbir bilgi yok. Kamuoyuna sunulan sadece bir bina resmi. ASY’in geliriyle mi, Seyrantepe’yi yapıyor, Seyrantepe’nin geliriyle mi ASY’i yapıyor; hiçbir şey belli değil. Son söz yine bir G.Saraylı yöneticiden: “Bu proje hayal değil, hayalin daniskası.”
19 Mayıs 2004
Galatasaray, Başbakan Erdoğan’dan yardım istedi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın ve bazı yöneticileri Başbakanlık Yeni Bina’da kabul ederek bir süre görüştü.
Görüşmenin ardından açıklama yapan Şahin, Galatasaray Kulübü’nün İstanbul Seyrantepe’de Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne ait bir arazide stadyum yapmak istediğini belirterek, kulüp yöneticilerinin bu konudaki taleplerini Başbakan Erdoğan’a ilettiklerini söyledi.
Başbakan Erdoğan’ın da prensip olarak bu teklife olumlu yaklaştığını ifade eden Şahin, Spordan Sorumlu Bakan olarak İstanbul’a yeni bir stadyum kazandırılması teşebbüsüne yardımcı olmak istediklerini kaydetti. Şahin, konunun ayrıntılarını daha sonra görüşeceklerini ifade etti.
Şahin, bir soru üzerine, Galatasaray Kulübü yöneticilerinin yurtdışında konuya ilişkin araştırma yaptıklarını ve stadyumun, kazma vurulduktan itibaren 16 ayda bitirilebileceğini söylediklerini bildirdi. Stadyumun 52 bin seyirci kapasitesine sahip olacağını kaydeden Şahin, “Doğrusu bizde ilgi uyandırdı. Türkiye’nin güzide spor kulübüne imkanlar nispetinde yardımcı olmayı görev biliyoruz” dedi.
22 Eylül 2004
Bir dönem Galatasaray’da yöneticilik yapan Mustafa Sarıgül, Sarı – Kırmızılı kulübün kurtuluşu olarak gösterilen Seyrantepe Projesi’nin de mimarı. İlk kez bu projeyi ortaya attığında ”hayalperest” olmakla suçlanan Sarıgül’e şimdi övgü var. Mustafa Sarıgül’le Seyrantepe Projesi’ni ve Galatasaray’ı konuştuk…
20 Ekim 2004
Ege Cansen
… Hafta sonunda yapılan açıklamalar beni yine düş kırıklığına uğrattı. Tilkinin onbir hikayesi vardır; onbiri de tavuk çalmak üzerinedir derler. Bizim, iş adamlarımızın ‘bataktan çıkma’ veya ‘zengin olma’ üzerine onbir yöntemleri vardır, onbiri de kamuya ait arsa rantını kendi ceplerine aktarmak üzerinedir. Galatasaray’ın máli sıkışıklıktan kurtarılması formülü şöyle: İstanbul’un Seyrantepe semtinde kamuya ait, imar durumu belli olmayan büyük bir arazinin‘üst kullanım hakkı’, 30 yıllığına Galatasaray klübüne bağışlanmış. Rant avlamaktan başka hiç bir şeye aklı ermeyenler, derhal bir proje yapmışlar. Daha doğrusu proje önce yapılmış, arazi sonra tahsis ettirilmiştir. Bu araziye, bir stad, iki dev alışveriş merkezi ve 5500 konut inşa edilecekmiş. Bu inşaatlar da müteahhitlere, ‘kat karşılığı’ verilecek, böylece Galatasaray klübü üyelerinin ve futbol seyircilerinin cebinden bir kuruş çıkmadan, Galatasaray klübünün hem tüm borçları sıfırlanacak hem de cebine 100 milyon dolar kalacakmış. Bu arada Galatasaray A.Ş. hissedarlarına bu rant yağmasından ne pay düşecek onu anlayamadım. Bilahare öğreniriz harhalde.
Bu planın gerçeleşebilecek bir proje olup olmadığını irdelmeyeceğim. (Büyük bir ihtimalle gerçekleşemez) Bu projenin, İstanbul Nazım İmar Planı’na uygun olup olmadığını sormuyorum. ( Herhalde değildir) Üst hakkı kullanımın, kat karşılığı inşaat yaptırmayı hukuken kapsayıp kapsamadığını merak etmiyorum. ( Herhalde avukatlar o işi halleder). Diyelim ki; bunların hiç biri sorun değil. Proje gerçekleşecek ve para, mesela 250 milyon dolar Galatasaray’ın kasasına girecek. Şimdi soruyu soruyorum : Bu para, devlet bütçesinden Galatasaray’a para aktarmak değil midir ? Eğer ortada, nakte dönüştürülebilecek böyle bir ‘arsa rantı’ varsa, bunun sahibi halk adına ‘devlet’ değil midir ? Bu da bir tür ‘özelleştirme’ geliri değil midir ? Özelleştirme gelirleri, klüplere bağışlanabilir mi ?
Şimdi denecek ki; ‘yalnız Galatasaray mı rant avcısı ?’ Pek tabii, hayır. Başta tüm futbol klüplerimiz olmakla birlikte, tüm kuruluşlarımız, iş adamlarımız ve gecekonducu garibanlar dahil hepimiz rant avcısıyız. Hepimiz bu kadar kadar rant avladık da, iktisadi gelişmişlik de nereye geldik ? Herhalde pek de gurur duyacağımız bir yerde değiliz.
Son Söz: Rant avlamak, birbirine atlamaktır.
22 Ekim 2004
Hayaldi kurtarıcı oldu
Sarı kırmızılı kulüp, İş Bankası ortaklığıyla Seyrantepe’nin tapusuna 60 trilyona sahip olacak. Buraya yapılacak 5 bin konuttan yüzde 25 pay alacak. Ve stadı bedavaya getirecek.
G.SARAY, kulübe büyük gelir sağlayacak, ‘Seyrantepe projesi’ için ikinci adımı atmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz günlerde arazinin üst kullanım hakkını 49 yıllığına kiralayan G.Saray yöneticileri, arazinin tapusunu alıp, yaklaşık 5 bin konutluk bir projeyi hayata geçirmeye ve bu projeden yaklaşık 100-150 milyon dolar kar etmeyi amaçlıyor.
G.Saray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın geçtiğimiz günlerde, Seyrantepe’nin üst kullanım hakkının 49 yıllığına sarı kırmızılı kulübe verildiğini açıklamıştı. Bu açıklamadan sonra harekete geçen sarı kırmızılılar, arazide konut projesini hayata geçirmek için yurt dışından kredi arayışlarına başlamıştı. Ancak, ‘Üst kullanım hakkı’ kavramına yabancı olan yurt dışı kaynakları, kredi talebini geri çevirmişti.
Basi-Sen Kooperatifi
Bunun üzerine yöneticiler yurt içinden bir ortak bulup, arazinin tapusunu alma kararı verdiler. Ve bu proje için İş Bankası ile anlaştılar. İş Bankası Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı’nın vereceği 60 trilyon lira ile arazinin tapusu alınacak. İş Bankası çalışanlarının kurduğu Basi-Sen’e bağlı bir kooperatif aracılığıyla bu proje hayata geçirilecek. Projeye göre 384 dönümlük arazinin 150 dönümü, yapılacak 5 bin konutun da yüzde 25’i G.Saray’a bırakılacak. Ve ayrıca stat inşaatı bi projenin içinde yer alacak. G.Saray, 49 yıllığına üst kullanım hakkını aldığı Seyrantepe için yılda 700 milyar 100 milyon lira kira bedeli ödüyor. Sarı kırmızılılar, buraya yapılacak stadın plan ve projesini 1 yıl içinde stadın inşaatını da 2 yıl içinde bitirmek zorunda. Bu arada Doğa Başak Konut Yapı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ersin Acar’ın Seyrantepe’ye 6 bin konut yapmak için G.Saray’a teklif sunduğu belirtildi.
22 Ekim 2004
Yavuz Barlas
GS’nin Aslantepe’si finansçıları bezdirdi
Galatasaray’ın stad projesini hayata geçireceği bölgede ihale ile satış yerine kulübe üst kullanım hakkının verilmesi arsada konut inşa etmek isteyen finansçıların sabrını taşırdı.
Galatasaray, Maliye Bakanlığı’na ait Seyrantepe’deki arazinin üst kullanım hakkını alarak stad düşünü gerçeğe çevirmek için ilk adımı attı. Kulüp 100′üncü yılını kutlarken, geniş çaplı projelerle taraftarını da umutlandırdı. Ancak Galatasaray’ın adını Aslantepe olarak değiştirmek istediği bölgede 384 bin metrekarelik arazinin tek tapu halinde ve 30 yıllık bir üs kullanım hakkı olarak tahsis edilmesi, arsada Finanskent projesi olan borsacı ile bankacıları üzdü. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası çalışanlarının kurduğu İstanbul Finanskent Kooperatifi ve İş Bankası çalışanları adına Banka Sigorta İşçileri Sendikası’nın kurduğu Öz Elbirliği Kooperatifi, Maliye’nin daha önce 2 kez ihale ile satışa çıkardığı ancak taliplinin olmadığı arazinin bir bölümünde konut projesi yürütmek istiyordu.
’3-4 HAFTA DAHA SABREDERİZ’
Borsacı ve bankacılar, son bir yıldır arazinin satışı için yeniden ihaleye çıkılmasını bekliyor, hatta bunun için de 20 trilyona yakın parayı biriktirdi ve İş Bankası’nın yatırım fonlarına para yatırdı. Şimdi sorunlarına çözüm aramak isteyen finançılar, arazinin Galatasaray’a tahsis edilmesininardından kulüp yetkilileri ile bir araya gelmeyi istiyor. İMKB, kooperatife geçen 2 ayda 600 civarında üyesinden ortalama 3 milyar lira üyelik parası aldı. İş Bankası çalışanlarından da yaklaşık 1000 kişi konut projesi için 15 milyar lira para verdi. İki kooperatif de topladıkları parayla Maliye’nin arazi satış ihalesine girmeyi bekliyordu. Galatasaray yönetimi arazide spor kompleksi ve stad projesi yapılması için girişimlere başladı. Bölgenin zemin etüdünü yapan kulüp Aralık’ta projeye başlamak için Genel Kurul’dan izin isteyecek. Finanskent projesi adına çalışmaları yürüten İMKB Başkan Yardımcısı Cavit Savcı, üst kullanım hakkı olan bir araziye konut yapılamayacağını belirterek, “Aylardır bu işle uğraşıyoruz. Üst kullanım yerine arazinin mülkiyetini satın alma hakkı Galatasaray’da. Kulüp ile görüşmeler yapacağız. Hangi zaman dilimi içinde bu arazinin satın alınabileceğini bilemiyoruz. Bu belirsizlik bizi rahatsız ediyor. Üyelerimiz de projenin akibetini merak ediyor. Artık proje için en fazla 3-4 hafta daha bekleyebiliriz” dedi.
10 Kasım 2004
Öcal Uluç
“…Devletin “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın en az 3-5 maddesine aykırı” bir ayrımcılık ve kıyakçılık yardımı ile “Riva’da ve Florya’da milyonlarca metrekare tapulu arazisi olan bir kulübe”, o da Şişli Belediye Başkanı sevgili Mustafa Sarıgül’ün “piyangosu ile” Seyrantepe’deki “altın değerindeki araziyi nohut çekirdek parasına vermesi sonucunda”, Süren’lerin, Cansun’ların ve “onlarla beraber yıllarca çalışmış olan” Canaydın ve benzerlerinin “batma hududuna getirdiği” Galatasaray’ı kurtarma yolunda önemli bir adım attılar!..
Kimseler “ayrımcılık ve kıyakçılık” lâfıma itiraz etmesin; az bile söyledim; işte bir örnek:
Mesela, “devletin el koyduğu” İstanbulspor ve Adanaspor “inim inim inlerken”, Süren’lerin, Cansun’ların, Canaydın’ların “mâli olarak borç, idari olarak kriz, sportif olarak başarısızlık” batağına sürükledikleri Galatasaray’ı “devlet kurtarmıyor mu?..”
Galatasaray’ın “futbol dahil” bütün sportif branşlarda “kaybettiği” haftadan sonra, borsa yeni haftaya “büyük bir düşüş içinde girerken”, Beşiktaş’ın ve hele hele Fenerbahçe’nin hisseleri bile düşerken, “Galatasaray hisselerinin tavan yapması” kimin sayesinde?
Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti Devleti!..”
5 Ocak 2005
Tapuyu aldılar
Sarı-kırmızılı yönetim, 384 dönümlük Seyrantepe arazisinin ‘üst kullanım hakkı’ yerine ‘tapusunu’ aldı. Proje bitiminde kulübün kasasına 380 milyon $ nakit para girecek
G.Saray bu kez gerçekten kurtuldu. Daha önce 30 yıllığına üst hakkı alınan 384 dönümlük Seyrantepe arazisinin bu sefer tapusu alındı. Yönetim bu operasyonu 2004′ün son günlerinde bitirirken tapu anlaşması 2 gün içerisinde imzalanacak 70 milyon YTL’lik arazi fiyatının 35 milyon YTL’si peşin geri kalanı 2 yılda ödenecek. G.Saray kulübünün proje bitiminde kasasına girecek para ise en az 260 milyon dolar olacak. Projenin tamamının 1 milyar dolar değerinde olacağı ve 4 kooperatifle birlikte yapılacağı öğrenildi
G.Saray’ın kurtuluşu
384 dönümlük arazide G.Saray’a ait bir stat, iş merkezi ve 2 bin konut olacak. Geri kalan 3 bin konut ve 1 iş merkezi projeye imza atan diğer 4 kooperatif tarafından paylaşılacak. Özhan Canaydın’ın “G.Saray’ın kurtuluşu” şeklinde yorumladığı proje için yöneticilerden Adnan Öztürk ve Refik Arkan gece gündüz çalışarak tapuyu kulübe kazandırdı. Bilindiği gibi hiçbir finans kuruluşu yalnızca üst hakkıyla proje için gerekli krediyi vermiyordu. Canaydın’ın bir hafta içerisinde kredi anlaşmasını da imzalaması bekleniyor
Kasası dolacak
Yönetimin bugün Ankara’da Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile son anlaşmaları imzalayacağı ve Başbakan Tayyip Erdoğan’a çıkıp, teşekkür edeceği öğrenildi. Halen G.Saray’ın şu an toplam 133 milyon dolar borcu bulunuyor. Ve 1996′dan beri yenilenmesi planlanan A.Sami Yen Stadı’na hâlâ çivi bile çakılamamış durumda. G.Saray bu sayede hem yeni bir stada kavuşacak, hem de borçlarını ödeyip, kasasına 135 milyon dolar koyacak. Öte yandan iş makinalarının cuma gününe kadar hem Ali Sami Yen’in Eski Açık Tribünü’nü yıkacağı hem de Kalamış Sosyal Tesislerinde inşaata başlayacağı öğrenildi.
19 Ocak 2005
Galatasaray’ın stadını borsacılar yapacak
Maliye, Aslantepe’deki arazinin satışı için yeniden ihaleye çıkıyor. Galatasaray, 72.5 milyon YTL’lik arazi bedelini bölgede konut üretecek finansçılardan alacak.
Galatasaray Spor Kulübü’nün içine girdiği ekonomik darboğazdan adeta kurtuluş projesi olarak görülen Seyrantepe’deki stad düşü borsacı ve bankacılar sayesinde gerçek olacak. Galatasaray’ın 30 yıllığına üst kullanım hakkı aldığı İstanbul Seyrantepe’deki 385 bin metre karelik arazinin satışı için Maliye Bakanlığı ihaleye çıkma kararı aldı. 3 Ocak’ta alınan kararla bu araziye 72.5 milyon YTL değer biçildi. Arsanın satışa çıkarılmasıyla birlikte de gözler bölgede Finanskent projesi için para toplayan İş Bankası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası çalışanlarının kurduğu kooperatiflere çevrildi. Bölgede stattan alışveriş merkezine, spor kompleksinden villalara kadar bir yaşam alanı inşa etmeyi tasarlayan Galatasaray, arazinin sadece yarısında konut üretmeleri karşılığında borsacı ve bankacılardan 72.5 milyon YTL’lik arazi bedelinin tamamını ödemelerini istiyor. Hatta konut projesi için 1 yıldır bekleyen finansçıların Galatasaray’ın teklifini kabul ettiği belirtiliyor.
Arsa 72.5 milyonYTL’ye malolacak
Proje künyesiü
Yer: Seyrantepe
Arazinin bedeli: 72.5 milyon YTL
Arazinin büyüklüğü: 385 bin m2
Konut adedi: 3 bin
Konut başına arsa maliyeti: 35 bin YTL
2 Şubat 2005
Seyrantepe Zirvesi
G.Saray Başkanı Canaydın, Maliye Bakanı Unakıtan’dan tapu ile ilgili kolaylık istedi. Tapu ay sonuna kadar Cimbom’un olacak
Daha önce üst kullanım hakkını aldığı Seyrantepe’nin mülkiyet hakkına sahip olmak isteyen G.Saray yönetimi, dün Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’la görüştü. Başkan Özhan Canaydın ve asbaşkan Refik Arkan, Aslantepe projesinin üzerine kurulacağı arazinin sahibi olan Maliye Bakanlığı nezdinde girişimlere hız verdi. Görüşmenin sonunda tapunun şubat ayı bitmeden sarı-kırmızılı kulübe verileceği bildirildi.
Fedakar CanaydınBu arada futbolcu alacakları ve vadesi gelen borçlar nedeniyle sıkışan başkan Özhan Canaydın’ın bugün İsviçre’ye gideceği bildirildi. Gelen haberlere göre Canaydın, 10 milyon euroluk şahsi kredi alıp kulübü rahatlatacak.
7 Şubat 2005
Aslandan dev adım
Galatasaray Yönetim Kurulu, Maliye Bakanlığı tarafından ihaleye çıkarılan Seyrantepe arazisi için gereken 18 trilyon lirayı yatırarak, tarihi projenin önündeki engelleri kaldırdı
HALİL ÖZER
Dörtte biri tamam
GALATASARAY, Seyrantepe için gereken parayı bularak, en büyük adım atmayı başardı. Sarı – Kırmızılılar, Maliye Bakanlığı tarafından 72.5 trilyon lira karşılığında ihaleye çıkarılan araziye bir adam daha yaklaştı. İhaleye katılabilmek için 72.5 trilyonluk bedelin dörtte birini ödemesi gereken yönetim, yoğun bir çaba sonucunda 18 trilyonu bakanlığa gönderdi.
25 Şubat’ta alacak
İHALEYE Galatasaray’ın dışında hiç bir kuruluş ya da kişinin katılması beklenmiyor. Sarı – Kırmızılılar’ın üst kullanım hakkına sahip olması nedeniyle ihaleyi kaybetme gibi bir riski bulunmuyor. 25 Şubat’ta sona erecek olan ihalenin ardından Galatasaray Yönetimi tapuşu tamamen alacak ve 26 Şubat’taki Mali Kongre’de adeta gövde gösterisi yapacak.
10 Şubat 2005
Ahmet Çakır
Cim Bom’da çarkın çevrilebilmesinde Başkan Özhan Canaydın’ın katkısı çok büyük. Çünkü Canaydın hem gerekli maddi güce sahip hem de kimi zaman bunu bile aşan bir saygınlığı var. Canaydın bu kapsamdaki en büyük işi, borçları dağınıklıktan kurtararak yaptı. Ardından Seyrantepe-Aslantepe projesi ilk kez gündeme geldiğinde, çoğu kişi tarafından “hayal” diye nitelendirildi. Ancak Canaydın bunu müthiş bir hızla gerçeğe döndürmeyi başardı. Bu konuda en iyimser olanlar bile “Üst hakkından başka bir şey alamaz. O da Galatasaray’ın derdine deva olmaz.” diye düşünüyorlardı. Şimdi tapunun alınmasına sadece bir adımın kalmış olması, onları da şaşkına çevirmiş durumda.
Bu işin Galatasaray’ı düze çıkaracak kadar büyük boyutlu olduğunu bilmesi gerekenler biliyor. Herhangi bir aksaklık çıkması da sözkonusu değil. Çünkü Canaydın’ın saygın kişiliği, hükümet ve devlet katında da takdir ediliyor. Bunların yanında Canaydın, Avrupa Birliği’ne girebilme konusunda da son derece etkin çalışmalar yapıyor, hedefi tam 12’den vuruyor. Canaydın’ın çalışmaları hükümeti sevindiriyor.
Bu özellikleriyle devletin ve hükümetin mutlak güvenine sahip olan Canaydın, Fenerbahçe ve Beşiktaş başta olmak üzere öteki pek çok kulübün işlerinin görülmesi için de elinden geleni yapıyor. Üstelik, 15 milyonluk bir taraftar kitlesiyle ve öteki özellikleriyle Galatasaray’ın camia olarak büyük gücü de ortada. Avrupa’da ve Dünyada en tanınmış Türk markası olmak yabana atılacak bir durum değil. UEFA Kupası’nın kazanılması, Dünya Kupası 3.lüğünde Galatasaray’ın katkısı gibi büyük vatan hizmetleri de o kadar kolay unutulmamalı.
(Devamı var…)
 

ANTİBUKALEMUNSPOR Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger