20 Mart 2012 Salı

Seyrantepe Meğerse Neymiş – 3

12 Eylül 2007
Seyrantepe Stadı mahkemelik oluyor
Mimarlar Odası, planın kentin gelişimini kuzeye doğru taşıma tehdidini içerdiği, ekolojik ve topoğrafik açıdan hassas
olunması gereken bölgede yoğun yapılaşmaya gidildiği ve avam projeye göre uygulama yapılacak denilmesinin 3194 sayılı imar kanuna aykırı olduğunu ifade etti. İSKİ de kendisine ait tescilli kültür varlığının üzerinden, 933 numaralı anıtsal çınarın ve bir blokun üzerinden yol geçirildiğini belirtti.
22 Ağustos 2009
Seyrantepe’nin 3 yıllık öyküsü
20 Nisan 2007: Ali Sami Yen Stadı ile Seyrantepe’nin takasına ilişkin protokol imzalandı.
19 Temmuz 2007: 5 firmanın katılımıyla ihaleye çıkıldı.
1 Ağustos 2007: TOKİ, ihaleyi, rekabet oluşmadığı gerekçesiyle iptal etti.
27 Ağustos 2007: Yeniden yapılan ihaleyi Talu-Alke Ortak Girişimi kazandı.
19 Ekim 2007: Talu-Alke Ortak Girişimi ile TOKİ sözleşme imzaladı.
20 Kasım 2008: Talu, Dhabi Group ve Zarooni’yi yüzde 51 pay verip ortak yaptı.
5 Ağustos 2008: Galatasaray, stadın isim hakkını 100 milyon dolara Türk Telekom’a sattı.
6 Kasım 2008: Alacakları ödenmeyen işçiler iş bıraktı.
13 Aralık 2008: Seyrantepe’nin temeli törenle atıldı.
19 Haziran 2008: TOKİ, Talu’ya ilk ihtarı çekti.
1 Ocak 2009: İnşaat çalışanları ikinci kez iş bıraktı.
16 Mart 2009: İşçiler bir kez daha eylem yapıp Galatasaray bayrağını indirdi.
25 Mayıs 2009: TOKİ, Talu’ya ikinci kez ihtarı çekerek 1 ay süre tanıdı.
29 Haziran 2009: TOKİ’nin Talu’ya tanıdığı süre doldu.
2 Temmuz 2009: İhale feshedilerek, Talu’ya işten el çektirildi.
27 Temmuz 2009: Yenilenen ihaleye sadece Siyahkalem Grubu teklif verdi.
05 Ağustos 2009: Seyrantepe ihalesi teklif düşüklüğünden ötürü iptal edildi.
06 Ağustos 2009: TOKİ ihale şartnamesini yumuşattığını açıkladı.
21 Ağustos 2009: Yapılan 4′üncü ihaleye en yüksek teklifi Afa Prefabrik verdi.
İdare payı Talu’nun yarısını bulmadı
1. İHALE: 1 AĞUSTOS 2007
Bozoğlu İnşaat: 474 milyon 574 bin liralık toplam satış geliri; 118 milyon 643 bin lira arsa karşılığı idare payı
2. İHALE 27 AĞUSTOS 2007
Talu-Alke Ortak Girişim Grubu: 777 milyon 777 bin lira toplam satış geliri; 234 milyon 567 bin lira arsa karşılığı idare payı
3. İHALE 27 TEMMUZ 2009
Siyahkalem: 543 milyon 600 lira toplam satış geliri; 64 milyon 778 bin 936 lira arsa karşılığı idare payı, artan toplam satış geliri için yüzde 2 idare payı
4. İHALE 21 AĞUSTOS 2009 (DÜN)
Afa Prefabrik Beton Sanayi AŞ: 864 milyon 936 bin lira toplam satış geliri, 112 milyon lira arsa karşılığı idare payı, artan toplam satış geliri üzerinden yüzde 1 idare payı
8 Eylül 2009
TOKİ yarın yapacağı Seyrantepe ihalesi için 11 firmayı davet etti.
10 Eylül 2009
Seyrantepe Stadı için TOKİ’nin açık eksiltme yöntemiyle dün açtığı ihalede en düşük teklifi 198 milyon 950 bin TL ile Varyap verdi…
27 Ekim 2009
TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel, Seyrantepe Stadyumu’nun geri kalan yüzde 76′lık kısmının 1 yıl içerisinde tamamlanması şartıyla TOKİ tarafından ihalesinin en kısa sürede yapılacağını bildirdi.
Karabel, Seyrantepe Stdayumunun gelir paylaşımı yöntemiyle yapılması için 21 Ağustos’ta yapılan ihalede teklif veren firmalarla bugün gerçekleştirilen sözlü pazarlığın ardından açıklama yaptı.
9 Kasım 2009
İnşaat gecikirse Galatasaray’a tazminat
Seyrantepe projesi ile ilgili hazırlanan şartnameye göre projenin 29 Eylül 2010′da bitirilememesi durumunda Varyap-Uzunlar Ortak Girişimi tarafından Galatasaray’a her takvim günü için sözleşme bedelinin on binde 5 kadar ödeme yapılacak. Bu tutar günlük yaklaşık olarak 90 bin TL ediyor. Seyrantepe projesinin eski yüklenicisi DHABİ ERENTALU ALKE İnşaat A.Ş için hazırlanan şartnamede böyle bir cezai şart bulunmuyordu. ..
8 Mart 2010
Cannes’da devam eden yapı fuarı MIPIM’de soruları yanıtlayan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Galatasaray’ın talebi üzerine Seyrantepe’de inşa edilen Türk Telekom Arena’da iyileştirme çalışmaları yapılacağını söyledi. Geçtiğimiz yıl Varyap’a 176 milyon TL’ye ihale edilen stadyum için Galatasaray’ın bazı  kstra talepleri ve iyileştirme istekleri olduğunu kaydeden Bayraktar, zemin, merdivenler, koltuklar, iç dizayn gibi Galatasaray’ın talepleri oldu. Bu iyileştirmeler ve açılır kapanır çatı için keşif yapacağız. Maliyet 176 milyon TL’nin yüzde 10′unu geçerse yeni bir ihaleye çıkacağız. Eğer 17.6 milyon TL’yi geçmezse yeni ihaleye gerek yok. Varyap devam eder” dedi.
‘SENEYE BİR SOKAĞI KAPATACAĞIZ’
Seyrantepe’deki stadın deprem koordinasyon merkezi olarak da kullanılması öngörüldüğü için açılır, kapanır çatı istendiğini söyleyen Bayraktar, şöyle konuştu: Galatasaray bir ara vazgeçer gibi oldu. Ama burada konserler ve çeşitli organizasyonlar da yapılacak. O nedenle çatı açılır  kapanır olsun istiyorlar. Zaten aç yaparken açmak zorundasın. Onun için gerekli değil. …
29 Nisan 2010
Ali Sami Yen ihalesine iptal
Seyrantepe Spor Kompleksi’nin maliyetinin öngörülenin üzerine çıkması nedeniyle daha fazla kaynak ihtiyacında olan TOKI, Ali Sami Yen arsası için düzenlenen ihaleyi iptal etti.
TOKI Başkanı Erdoğan Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Aslında arsa için değerine göre çok iyi fiyat verildi. Ama bizim Seyrantepe kompleksi bizim öngördüğümüzden daha pahalıya mal olacağından daha çok gelir sağlamak amacıyla ihaleyi iptal ettik. Hasılat paylaşımını denemek zorundayız. İyi bir ihaleydi, üzgünüm” dedi.
Ali Sami Yen için Açşıoğlu-Nurol tarafından verilen fiyatı “arsa değeri” olarak iyi bulduğunu vurgulayan Bayraktar, “Eren Talu’nun daha önceki ihalede verdiği teklifle hemen hemen aynı hatta üzerinde. Ancak Seyrantepe için öngördüğümüz maliyet 270 milyon liradan 310 milyon liraya çıktı. Bize para kalmıyor. Açıkları kapatmamız için daha fazla gelir elde etmeliyiz, bunun için hasılat paylaşımı yöntemini deneyeceğiz. En kısa sürede yeniden ihaleye çıkıyoruz” diye konuştu.
Hasılat paylaşımı yönteminde daha iyi bir teklifin geleceğine inandığını belirten Bayraktar, “Bir malın değerini alıcı belirler. Beklediğimiz rakama ulaşıncaya kadar ihaleye devam edeceğiz” dedi….
7 Mayıs 2010
KARABEL’İN AÇILIR-KAPANIR ÇATI AÇIKLAMASI, ORTAMI GERDİ
TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel’in yaptığı konuşmada, son dönemde gündem konusu olan stadın açılır-kapanır çatısıyla ilgili olarak, “Şu anki ihalemiz içinde açılır-kapanır çatı bulunmamaktadır, ancak görüşmeler Galatasaray Kulübü’yle sürmektedir. Eğer mutabakat sağlanırsa bu sistem işlerliğe kavuşacaktır” demesi, toplantıda ortamın gerilmesine neden oldu.
Yöneltilen bir soru üzerine konuya Adnan Polat tekrar açıklama yapma gereği duyarken, dinleyenler arasında yer alan Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Işın Çelebi de Karabel’in değerlendirmesine tepki gösterdi.
Adnan Polat, son ihalede TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın kendilerine getirdiği öneriyi aktararak, şunları söyledi: “Bize Erdoğan Bayraktar, açılır-kapanır çatıyı ihaleye dahil etmeleri durumunda, bunun yüklenici firmalara 4 ay gibi bir ek başlangıç süresine ihtiyaç doğuracağını belirterek, ’İhaleye açılır-kapanır çatı hariç çıkalım, ihale bitip inşaat başlasın. Açılır-kapanır çatı sistemini de daha sonra ihale edelim’ demişti. Bunu o zaman kabul ettik. Şu anda bu çatı sistemi bizim maçlarımıza başlayacağımız ocak ayına yetişir mi, onu ben de bilmiyorum. Bu kısmın ihalesi henüz yapılmadı. Konuyu bu hafta içinde muhakkak ki TOKİ Başkanı ile oturup bir neticeye bağlamak durumundayız. Bazı komplikasyonlar olacak. Sezon ortası veya sonunda montajın yapılması nasıl olacak, bunu tartışıp karara bağlayacağız. Durum budur.” TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel, yaptığı ikinci değerlendirmesinde ise, “Çatının çelik konstrüksiyununu zaten yapıyoruz, tribünlerin üstü kapalı. Ancak biz burada açılır-kapanır çatının daha sonra montajını kolaylaştıracak tüm altyapı imalatını da yapıyoruz. Çatının durumu bilahare yakın bir gelecekte netleşecek. Galatasaray camiasının taleplerini de dikkate alarak bu işi sonuçlandırmayı düşünüyoruz. Zaten inşaat ile açılır-kapanır çatının aynı tarihte yetişmesi mümkün değil” ifadelerini kullandı.
ÇELEBİ’DEN SERT İFADELER
Türk Telekom Arena’nın çalışmalarında yoğun emeği geçen isimlerden biri olan Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Işın Çelebi, açılır-kapanır çatı tartışmasına sert ifadelerle dahil oldu.
Toplantıyı izleyenler arasında bulunan Çelebi, mikrofon isteyerek görüş belirteceğini kaydederken, şu ifadeleri kullandı: “Kayıtlara geçmesi için söylüyorum. Çatının açılır-kapanır olacağı protokollerde açık ve net belirtilmiştir. Mart ayında da TOKİ’nin verdiği bir olur yazısı var ve yaptığımız toplantılarda bu kabul edildi. Bu konuyu yeniden tartışmak söz konusu olamaz. Çatı açılır-kapanır olacak. Alınan kararları yeniden tartışmanın gereği yok. Yapılacak olan, teknik olarak nasıl gerçekleştirileceğinin değerlendirmesidir. Bunun altını çizmek istiyorum. Aksi bir durumun hesabını Türkiye’de kimseye veremeyiz. Galatasaray camiasına da veremeyiz. TOKİ tarafından bu işin oluru zaten mart ayında açıklanmıştır.” Işın Çelebi’nin, yerine oturduktan sonra da yanındakilere, “Hiç kimsenin gücü yetmez bunu yapmamaya. Şakası yok bunun” dediği duyuldu.
Çelebi’nin sözleri üzerine araya giren Adnan Polat ise ortamı yumuşatarak, “Kimse farklı düşünmüyor. Soru, statla beraber çatı da bitecek mi? Bizim, Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da hazır bulunduğu protokolümüzde bu var. Sadece yetişip yetişmeyeceğini tartışıyoruz. Zaten altyapısı hazırlanıyor” dedi.
Polat, Türkiye Cumhuriyeti’nde hiçbir Başbakanın böyle bir projeye imza atmayacağını ancak Başbakan Erdoğan’ın imza koyduğunu da hatırlatarak, “Kendisi bu projeyi yakinen takip ediyor ve bitmesi için bizim kadar da hassasiyet gösteriyor. Bu projenin proje ve şartnamesine uygun olarak biteceğinden hiçbir tereddütümüz yok. Bu ölçekti projelerde aksilikler olabiliyor. Yine olabilir ama zamanında biteceğine hepimiz inanıyoruz ve desteklerinden dolayı Başbakanımıza teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 

ANTİBUKALEMUNSPOR Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger